Wil jij ook de klachten van je doorgezakte voet(en) verlichten?

Pijnlijke, vermoeide of overbelaste voeten door het lopen met doorgezakte voeten? Er zijn gemakkelijke manieren om deze klachten te verminderen en zelfs te verhelpen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van inlegzooltjes.

Lees hieronder meer informatie over een doorgezakte voet (ook wel platvoet), de klachten & symptomen en bekijk alle oplossingen. Of doe direct de keuzehulp om te kijken welk product bij jou past.

Welk product past bij jou?

Alle oplossingen

Gelengsteun overpronatie
Gelengsteun overpronatie (0110)
Een ondersteuning voor de holte gemaakt uit zacht, dempend carbosan rubber met een leren dekje. De gelengsteun voorkomt het overmatig naar binnen kantelen van de voet (overpronatie). Speciaal ontworpen om de druk over het volledige lengtegewelf te ontlasten. De druk op de voet wordt verdeeld en dat zorgt voor een comfortabel loopcomfort. Je kunt ze makkelijk bevestigen in de schoenen omdat ze voorzien zijn van een plakstrip. Hierdoor blijven ze uitstekend op de juiste plek zitten. Ideaal wanneer er in de schoenen te weinig plek is voor een steunzool. De gelengsteunen worden per paar geleverd.
9.95 Opties selecteren
Hielspoor inlegzolen
Hielspoor inlegzolen
De hielspoor inlegzolen zijn specifiek ontwikkeld voor mensen die op zoek zijn naar steun en demping bij klachten als hielspoor, instabiele enkels, platvoeten en achillespeesklachten. De inlegzolen bevatten een schok- absorber. Dit hielcomponent verlicht direct de pijn onder de hiel en helpt verdere ontstekingen te voorkomen, corrigeert de stand van het hielbeen, ondersteunt de voetboog en zorgt voor stabiliteit. Daardoor zijn deze inlegzolen ook zeer geschikt voor mensen met voeten die naar binnen kantelen.
24.95 Opties selecteren
Steunzool Stability Support
Steunzool Stability Support 3/4 (0151)
De Steunzool Stability Support biedt ondersteuning van de (kinder)voet in het natuurlijke groeiproces en corrigeert de belasting op de voet. De steunzool helpt kinderen die een beetje naar binnen staan. De steun is gemaakt van rubberkurk en biedt een goede stabiliteit. Deze steunzool wordt veelal gebruikt in de wat smallere, lage kinderschoenen of laarsjes en is voorzien van echt kalfsleder, dit leder is plantaardig gelooid en goed vocht opnemend. Uw tenen hebben voldoende bewegingsruimte nodig. Wij raden je aan voor een driekwart steunzool te kiezen wanneer deze ruimte in de schoen dreigt te verdwijnen.
14.95 Opties selecteren
Steunzool Ortho Support dames
Steunzool Ortho Support dames (0155)
De Steunzool Ortho Support dames is een wat smallere dames steunzool en biedt een goede stevige ondersteuning aan de hiel, holte en de voorvoet van jouw voet waardoor hij uitstekend geschikt is voor platvoeten, doorgezakte voorvoeten en hielklachten. De steunzool zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug op een gezonde en verantwoorde manier worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname.
19.95 Opties selecteren
Platvoet Support Steunzool
Platvoet Support Steunzool (0150)
De Platvoet Support Steunzool met mediale holte en voorvoet ondersteuning. Corrigeert een verzakking of verlaging van de voetboog. Doordat jouw voet een verkeerde stand heeft, staat jouw lichaam in een verkeerde houding. Hierdoor kunnen klachten ontstaan aan knie, heup en rug. Door het gebruik van deze steunzool voorkom je niet alleen deze problemen, maar verhelp je ze! Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Door zijn flexibiliteit een ideaal voetbed voor in wandelschoenen en comfortschoenen.
17.95 Opties selecteren
Steunzool Overpronatie Support
Steunzool Overpronatie Support (0148)
Een flexibele, stevige steunzool gemaakt van duurzaam kurkmateriaal voor heren. De steunzool overpronatie support biedt een goede ondersteuning aan de holtes van jouw voeten en helpt bij overpronatie. Doordat je voeten op een gezonde en verantwoorde manier worden ondersteunt zullen klachten aan heup, knieën en rug afnemen of zelfs geheel verdwijnen! Het plantaardig gelooid leder zorgt voor een goede vochtabsorptie van het voetvocht.
19.95 Opties selecteren
Steunzool Doorgezakte Voet Support
Steunzool Doorgezakte Voet Support (0149)
De steunzool doorgezakte voet support doet zijn naam eer aan! Door zijn optimale ondersteuning aan de voetboog (mediale geleng van de middenvoet) zijn deze steunzolen uitermate geschikt voor doorgezakte voeten. Bij doorgezakte voeten (overpronatie / platvoeten) is een goede ondersteuning onder het voetgewelf een must!. Een duurzame, flexibele steunzool voor heren en dames en geschikt voor schoenen met weinig ruimte bij de tenen. Voeten zijn de fundering van jouw lichaam en door een verkeerde stand van uw voeten kunnen klachten aan knie, rug en heup zijn ontstaan. De Steunzool Doorgezakte Voet Support herstelt de stand van jouw voeten en deze klachten zullen afnemen of zelfs geheel verdwijnen! Het plantaardig gelooide leder zorgt voor een goede vochtabsorptie van het voetvocht.
19.95 Opties selecteren
Steunzool Arch en Forefoot Support Dames
Steunzool Arch en Forefoot Support Dames (0170)
De Steunzool Arch en Forefoot Support Dames voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten, doorgezakte voeten en voorvoeten. Corrigeert de belasting op de voet en zet je lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. De extra ondersteuning aan de voorvoet verlaagt de druk op de voorvoet. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Door zijn smalle pasvorm ideaal in damesschoenen.
24.95 Opties selecteren
Steunzool Ortho Support Heren
Steunzool Ortho Support Heren (0156)
De Steunzool Ortho Support Heren biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor hij uitstekend geschikt is voor platvoeten en doorgezakte voeten, doorgezakte voorvoeten en spreidvoeten. De steunzool zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug op een gezonde en verantwoorde manier worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname.
19.95 Opties selecteren
Steunzool Arch en Forefoot Support Heren
Steunzool Arch en Forefoot Support Heren (0158)
De Steunzool Arch en Forefoot Support heren is een zeer comfortabele steunzool voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten, doorgezakte voeten en doorgezakte voorvoeten. Corrigeert de belasting op de voet en zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. De extra ondersteuning aan de voorvoet verlaagt de druk op de voorvoet. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Door zijn pasvorm ideaal in ieder type schoen!
24.95 Opties selecteren
Steunzool Arch Support
Steunzool Arch Support (0159)
De steunzool arch support is een zeer comfortabele steunzool voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten. Corrigeert de belasting op je voet en zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder dat zorgt voor een goede vochtopname.
24.95 Opties selecteren
Steunzool Werkschoenen Support
Steunzool Werkschoenen Support (7084)
De Steunzool Werkschoenen Support heeft een goede ondersteuning aan de voetboog (arch) en corrigeert bij overpronatie verlicht druk op de enkels en voeten. Door zijn bredere pasvorm is deze steunzool ideaal voor werkschoenen. De steunzool zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. Ook bij zweetvoeten biedt de Steunzool Werkschoenen Support een uitkomst. Door zijn suède bovenkant wordt voetvocht zeer goed geabsorbeerd. De flexibiliteit zorgt voor een goede afwikkeling van de voeten. De ideale oplossing voor mensen met een beroep waarbij veel lopen of staan noodzakelijk is!
24.95 Opties selecteren
Steunzool Flexibel Support
Steunzool Flexibel Support (7085)
De Steunzool Flexibel Support biedt een ideale ondersteuning bij platvoeten en doorgezakte voeten, rug- & knieklachten. Zeer comfortabele steunzool voor de gehele voet met een lichte voorvoet ondersteuning, biedt een goede stevige ondersteuning aan de gehele voet waardoor jouw lichaam weer in de juiste houding komt te staan en jouw knie, en rug worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Ter vervanging van het bestaande voetbed in de schoen.
19.95 Opties selecteren

Wat is een doorgezakte voet?

Een doorgezakte voet, ook wel platvoet, heeft het kenmerk dat de boog (het gewelf) aan de binnenkant van de voet niet aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat, wanneer je staat, je met je gehele voet de grond raakt. Door deze stand kan de trekkracht vergroten, waardoor fricties op de spieren, pezen en gewrichten kunnen ontstaan. Je voeten kunnen overbelast raken, vermoeid en pijnlijk aanvoelen.

Er zijn twee verschillende soorten doorgezakte voet. Zo heb je soepele platvoeten en contracte platvoeten. Deze laatste zijn veel zeldzamer. Bij soepele platvoeten is je gewelf van normale vorm wanneer je zit of op je tenen staat. Bij de contracte platvoet is het gewelf altijd ‘plat’. Lees hier meer over deze verschillende platvoeten.

Wist je dat bijna alle kinderen platvoeten hebben en dat het grote deel hiervan vanzelf zal herstellen? Uiteindelijk heeft ongeveer 3% van de volwassenen last van een doorgezakte voet.

De oorzaak van doorgezakte voeten

De oorzaken van platvoeten liggen voornamelijk bij een aangeboren afwijking (afwijking in de voetbotjes), letsel door sporten, overbelasting of een verkeerde stand van de benen door bepaalde spieren in het onderbeen die zich nog onvoldoende aanspannen. Deze laatste oorzaak is vooral terug te zien bij kinderen, deze spieren zullen zich tussen het tweede en achtste jaar vanzelf herstellen, waardoor de platvoet zal verdwijnen.

Bepaalde oefeningen die je thuis kunt doen, zullen de voetspier ontwikkelen wat de voetboog ten goede komt. Gelijk beginnen? Bekijk hier deze oefeningen.

Soepele of stijve platvoeten

Zoals we hierboven al uitgelegd hebben, heb je twee soorten platvoeten. Soepele platvoeten en contracte (stijve) platvoeten. Het is heel gemakkelijk te testen welke platvoeten jij hebt door op je tenen te gaan staan en dan te kijken of je voetboog te zien is. Is deze te zien? Dan heb jij soepele platvoeten. Wanneer de voetboog nog steeds plat is en dus niet zichtbaar, dan heb je stijve platvoeten.

Wat te doen bij soepele platvoeten?
Over het algemeen komen soepele platvoeten het meeste voor en zorgen deze niet direct voor slechte knieën, heupen of een pijnlijke rug. Toch kan je klachten ervaren van je soepele platvoeten, zoals vermoeide, pijnlijke voeten. Het is dan ook verstandig om te kiezen voor steunzolen, waardoor klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Wat te doen bij contracte, stijve platvoeten?
De stijve platvoeten zijn een aangeboren afwijking. Hierbij kan chirurgisch ingrijpen voorkomen dat aangepast schoeisel nodig is. Dit ingrijpen gebeurt bij voorkeur in de jeugd wanneer de botten nog in ontwikkeling zijn. Via een röntgenfoto zal de arts controleren of er inderdaad sprake is van contracte platvoeten.

Platvoeten – klachten bij deze voetproblemen

Niet alleen klachten aan rug, heupen of knieën kunnen ontstaan door platvoeten, maar ook pijnlijke en vermoeide voeten. Wanneer je door blijft lopen op platvoeten, zonder gebruik te maken van inlegzolen, zal je ook andere ongemakken ervaren. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op likdoorns, blaren en eelt. Dit is voornamelijk door de onjuiste verdeling van druk.

Doorgezakte voet - symptomen op een rijtje

  • Geen voetboog bij rechtop staan
  • Vermoeide voeten
  • Eeltplekken op specifieke plekken door een verhoogde druk
  • Likdoorns
  • Blaren
  • Pijn elders in het lichaam (rug, knieën en heupen)

Weet je nog niet zeker of jouw symptomen passen bij platvoeten? Test dan je voeten met de watertest. Geeft je gehele voetzool een afdruk? Dan heb jij last van platvoeten.

 

Platvoeten – oefeningen die je thuis kunt doen

Door onderstaande oefeningen kun je niet van een platvoet afkomen, maar om de doorgezakte voet in goede conditie te houden is het wel aan te raden om deze spieren met regelmaat te trainen.

Pak voorwerpen op met je tenen. Begin met wat grotere, lichtere voorwerpen en maak het wanneer dit lukt steeds moeilijker voor jezelf. Wanneer je dit onder de knie hebt, kun je beginnen met het opstapelen van voorwerpen. Gebruik hierbij je tenen om de voorwerpen vast te pakken.

Ga op een lage traptrede staan met je tenen over de rand. Beweeg nu je tenen omhoog en naar beneden.

Span je voet alsof je een ‘vuist’ wilt maken met je voet. Ontspan hierna de voet weer. Mocht je last krijgen van kramp tijdens deze oefening, strek je voet dan uit voor je hem ontspant.

Doorgezakte voet (Pes planus) bij je kind

Bij kinderen zijn doorgezakte voeten heel normaal, dit tot ongeveer het negende levensjaar. Hierna zijn de voeten van een kind volledig ontwikkeld. Is jouw zoon of dochter al ouder dan 9 en heeft hij of zij nog steeds platvoeten? Wees dan niet meteen ongerust, maar let wel op de onderstaande symptomen:
• Slijten de schoenen van je kind snel? (let ook op of de slijtage op een bepaald punt zit).
• Komt je kind onhandig over, stoot hij of zij zich vaak?
• Pijnlijke, vermoeide voeten.
• Pijnlijke hiel.
• Je kind loopt niet graag lange afstanden.

Komen deze symptomen regelmatig terug? Schaf dan passende steunzolen aan voor jouw kind om deze klachten te voorkomen.

Wil jij geen last meer van pijnlijke, vermoeide voeten?
Bekijk dan hier onze oplossingen en kies wat het beste bij jou past.

Tot slot

Heb jij klachten aan of door jouw voeten, maar komen de klachten niet overeen met bovenstaande oorzaken & symptomen? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met alle steun- en inlegzolen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Invalid Email
Invalid Number