Inhoud

    Wat is hielspoor?

    Onder je voet loopt een brede pees die we de peesplaat (fascia plantaris) noemen. Deze peesplaat verbindt je voorvoet met je hiel en zorgt, bij elke stap die je zet, voor een goede afwikkeling van je voet.

    Hielspoor (calcaneusspoor) bevindt zich op de plek waar je peesplaat aanhecht op het hielbeen. Dit aanhechtingspunt kan overbelast raken waardoor scheurtjes, irritaties en ontstekingen ontstaan in de peesplaat. Dit gebeurt ter hoogte van het aanhechtingspunt bij het hielbeen. Je lichaam gaat uit zichzelf extra bot aanmaken om dit punt te verstevigen. Dit extra aangemaakte bot noemen we een verkalking. Deze verkalking is waar te nemen op een röntgenfoto of echo(grafie). Vanaf dit moment spreken we van hielspoor.

    In principe hoeft de verkalking je geen klachten te geven. Echter, kan het weefsel rondom de verkalking ontstoken raken (fasciitis plantaris) en juist dat geeft je die pijn in je hiel die je ervaart bij hielspoor.

    Wist je dat - In Nederland hebben ongeveer 75% van de volwassenen een uitsteeksel aan het hielbeen. De meeste mensen merken hier niks van, maar zo'n 300.000 à 400.000 mensen ervaren hier dagelijks veel hinder van, doordat er een ontsteking is ontwikkeld.

    Hielspoor-verkalking-Skystep

    Hielspoor klachten & symptomen

    Wanneer je last hebt van hielspoor heb je last van een felle, stekende pijn onder je hiel tijdens het staan of lopen. De meest pijnlijke momenten ervaar je over het algemeen in de ochtend bij het opstaan of na een langere periode van rust. Dit komt doordat spieren en pezen tijdens rustperiodes nauwelijks worden gebruikt, hierdoor zullen ze enigszins verkorten en verstijven. Wanneer je weer gaat bewegen, komt er plotseling veel druk te staan op de strakke peesplaat onder je voet. Met als gevolg een felle en stekende pijn onder je hiel.

    Wanneer je een tijdje in beweging bent, zal de felle pijn veranderen in een doffe pijn. De zenuwen raken gewend aan de beweging, waardoor de pijn enigszins af zal nemen.

    Naast bovenstaande symptomen kan het hele hielbeen erg pijnlijk zijn wanneer je hierop drukt. Er kan een lichte zwelling ontstaan en je hiel kan warm aanvoelen.

    Bij hielspoor kun je meerdere symptomen ervaren. Hoe eerder jij aan de slag gaat met de behandeling van je hielspoor, des te beter en sneller het herstel zal verlopen.

    Waar en wanneer doet het pijn?

    Je kunt hielspoor herkennen aan de volgende symptomen:

      • Felle en stekende pijn onder je hiel;
      • Stekende pijn aan de zijkant van je hiel of van je voet;
      • Pijn ervaar je vooral 's ochtends bij het opstaan of na een langere periode van stilzitten. De pijn neemt af en wordt doffer wanneer je wat langer in beweging bent;
      • Een pijnlijke, stijve voet;
      • De peesplaat onder de voet voelt strak en gespannen aan;
      • Een lichte zwelling onder de hiel;
      • Pijn in je hiel bij autorijden is een duidelijk symptoom. Als je veel op de snelweg zit en je rijdt op cruise control, zal je deze pijn minder of niet ervaren;
      • De plek van de pijn is niet altijd duidelijk aan te wijzen. Je kunt over de gehele voet een pijnlijk gevoel ervaren of op een specifieke plek. Daarnaast is de pijn ook niet iedere dag hetzelfde.

    Twijfel je en wil je weten of je last hebt van hielspoor? Doe de test.

    Hielspoor-waar-doet-het-pijn-Skystep

    De oorzaken van hielspoor

    Hielspoor wordt veroorzaakt door een overbelasting van de peesplaat (fascia plantaris). Wanneer de peesplaat overbelast raakt, ontstaan er irritaties, scheurtjes en ontstekingen in de pees ter hoogte van het hielbeen. Deze overbelasting kan verschillende oorzaken hebben en vaak zorgt een combinatie van factoren uiteindelijk voor je klachten.

    Bekijk hieronder de meest voorkomende oorzaken voor hielspoor.

    Kun je hielspoor voorkomen?

    Wanneer je voeten een betere doorbloeding hebben, verlaag je de kans om een verkalking aan je hielpeesplaat te krijgen. Hiermee verminder je ook de kans op hielspoor.

    Een betere doorbloeding kun je realiseren door je voeten regelmatig aan het werk te zetten of door je voeten te masseren. Bij je voeten aan het werk zetten, kun je denken aan een stukje wandelen, de trap pakken in plaats van de roltrap en vaker opstaan en een stukje lopen wanneer je zittend werk hebt.

    Aanvullend op het zorgen voor een goede doorbloeding is het goed om te weten hoe je voetstand is. Het hebben van een afwijkende voetstand kan een veroorzaker van hielspoor zijn. Het is dan ook belangrijk om hier iets aan te doen wanneer je hielspoor (en andere klachten) wilt voorkomen.

    Het beste kun je gebruikmaken van goede steunzolen. De steunzool ondersteunt je voeten, corrigeert een afwijkende stand en zorgt voor een betere drukverdeling onder voet. Overbelasting van de peesplaat kun je hiermee voorkomen.

    Hielspoor verhelpen

    Wanneer je hielspoor aan wilt pakken, is het belangrijk dat je achterhaalt waardoor je peesplaat overbelast is geraakt en of je deze oorzaak aan kunt pakken. Heb je bijvoorbeeld last van een afwijkende voetstand, corrigeer deze dan met de juiste steunzolen. Sport je veel? Check dan eens of de demping in je sportschoenen nog wel goed is.

    Heb je gekeken naar de oorzaak van je probleem? Hieronder lees je meer over het verhelpen van hielspoor.

    Hielspoor behandelen kan op veel verschillende manieren, waarbij de ene manier het best bij de een werkt en de andere manier het best bij de ander. Iets wat ergens ook wel logisch is, omdat niet iedereen door dezelfde oorzaak hielspoor krijgt. Probeer te achterhalen wat bij jou past. Je hebt o.a. de keuze uit shockwave therapie, acupunctuur, hielspoor tapen, inlegzolen of bijvoorbeeld een nachtspalk of -sok.

    Wat goed is om te weten, wacht niet te lang met je klachten. Hoe langer je wacht met het verhelpen van hielspoor, des te langer het herstel duurt. Wacht je veel te lang? Dan kunnen je hielspoor klachten zelfs chronisch worden.

    Zit je nog in het beginstadium van hielspoor (ongeveer van 0 - 6 maanden) dan kun je heel veel zelf doen aan je herstel met het behandelplan hieronder.

    Gratis hielspoor e-book

    Wil je graag alle informatie om te herstellen van je hielspoor bij de hand hebben?

    Download dan ons gratis e-book en ontvang:

    • Ons hielspoor behandelplan;
    • Hielspoor oefeningen (met foto's);
    • Een handig oefenschema;
    • Passende oplossingen voor directe pijnverlichting en helpend bij je herstel.
    Hielspoor Mock-up

    Hielspoor behandelen met de juiste oplossingen

    Hieronder vind je alle oplossingen om hielspoor te behandelen. Kies voor een inlegzool of gel inleghak voor overdag en een correctiekous of nachtspalk voor tijdens het slapen.

    Ga je het sporten weer opbouwen? Dan biedt de brace je extra ondersteuning.

    Nieuwsbrief

    Geen voordeel meer missen? Ontvang (win)acties, aanbevelingen en voordeel direct in je mail en ben als eerste op de hoogte.

    Please enter your name.
    Please enter a valid email address.
    Something went wrong. Please check your entries and try again.