Wil jij ook de klachten van je holvoet (Pes cavus) verlichten?

Een holvoet kenmerkt zich met een hoge wreef, scheefstand van de hiel en krommende tenen (hamertenen). De Latijnse naam voor holvoet is 'pes cavus'. Wanneer jij last hebt van onderstaande klachten, is de kans groot dat je last hebt van een holvoet. Daarnaast is het mogelijk dat je pijnklachten ervaart in je knie, heup, rug en/of nek.

Veelvoorkomende klachten bij holvoeten zijn; je zwikt vaak door je enkels, je hebt het idee dat je onstabiel staat, je hebt regelmatig last van likdoorns, eelt en teenklachten.

Wil jij weten of je last hebt van holvoeten? Doe dan de test. Weet jij al dat je last hebt van holvoeten of is er uit de test gebleken dat jij last hebt van de veelvoorkomende klachten van holvoeten? Bekijk dan met welke oplossing jij je klachten kan verminderen of zelfs helemaal verhelpen.

Heb jij holvoeten?

Welk product past bij jou?

Alle oplossingen

Holvoet Support Steunzool
Holvoet Support Steunzool (0145)
De steunzool met teenvrijheid biedt ondersteuning aan de voorvoet, middenvoet en achtervoet. Met de hogere holte- en voorvoet ondersteuning biedt de Holvoet Support Steunzool (0145) de perfecte ondersteuning bij holvoet klachten. De steun zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup-, knie en rugklachten worden voorkomen en ontlast. De holvoet steunzool verdeelt druk gelijkmatig en dat vermindert de spanningen op de spieren. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname.
22.95Opties selecteren
Steunzool Arch en Forefoot Support Dames
Steunzool Arch en Forefoot Support Dames (0170)
De Steunzool Arch en Forefoot Support Dames voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten, doorgezakte voeten en voorvoeten. Corrigeert de belasting op de voet en zet je lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. De extra ondersteuning aan de voorvoet verlaagt de druk op de voorvoet. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Door zijn smalle pasvorm ideaal in damesschoenen.
22.95Opties selecteren
Steunzool Arch en Forefoot Support Heren
Steunzool Arch en Forefoot Support Heren (0158)
De Steunzool Arch en Forefoot Support heren is een zeer comfortabele steunzool voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten, doorgezakte voeten en doorgezakte voorvoeten. Corrigeert de belasting op de voet en zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. De extra ondersteuning aan de voorvoet verlaagt de druk op de voorvoet. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Door zijn pasvorm ideaal in ieder type schoen!
24.95Opties selecteren

Wat is een holvoet? – Hoge wreef

Een holvoet (Pes cavus) is het tegenovergestelde van een platvoet (Pes planus). Er zijn diverse kenmerken waaraan je een holvoet kunt herkennen:

  • Bij een holvoet heb je een extreem hoge wreef en is je voetboog veel hoger dan normaal.
  • Door de verhoogde wreef staan de achillespees en banden van de voetzool extra strak gespannen. Door deze spanning trekken je tenen in een krommende, klauwende positie.
  • Je hielbeen is naar binnen gedraaid en naar buiten gekanteld, waardoor je voet steunt op de buitenrand.
  • Vanwege een verkorte achillespees komt al het gewicht en alle druk op de voorvoet te liggen. Hierdoor kunnen pijn, irritatie en ontstekingen ontstaan.
  • Een holvoet kan erfelijk zijn, kijk eens binnen je familie of dit probleem vaker voorkomt.

Doe eens deze water test.
Of vul de vragenlijst in.

Oorzaken van een holvoet

Het hebben van een holvoet is genetisch bepaald, je bent er mee geboren of niet. Het is mogelijk dat het pas op latere leeftijd duidelijk wordt dat je aan Pes cavus (holvoeten) leidt. Naar mate je ouder wordt kan de voetstand verergeren en/of veranderen. Bij een holvoet is de voetstand veranderd door een verstoord evenwicht tussen de spieren die de enkel, voet en tenen bewegen. Bij ongeveer tweederde van de holvoeten is er een neurologische oorzaak. Bijvoorbeeld een afwijking van het ruggenmerg of een zenuwaandoening.

Diverse klachten door holvoeten

Het is raadzaam om verstandig om te gaan met een holvoet. Holvoet klachten kunnen namelijk leiden tot verschillende andere voetklachten.

Symptomen bij een holvoet

Een holvoet herken je aan een (extreem) verhoogde voetboog en wreef. Dit gaat meestal gepaard met een klauwstand van de tenen (ook wel hamertenen genoemd) en een scheefstand van het hielbeen (naar buiten gekanteld). Tijdens het lopen kantelt de voet verder naar buiten (supinatie) toe.

De holvorm verkleint het draagoppervlak van de voet waardoor het lichaamsgewicht veel zwaarder op de bal van de voet en de hiel drukt. Dit kan leiden tot klauwtenen. Mensen met holvoeten zwikken snel door de enkels en hebben vaker last van pijnlijke drukplekken op en onder de voet. Net als bij de meeste voetafwijkingen kan een holvoet resulteren in pijnklachten en standsproblemen in de knie, heup, rug en nek. Deze klachten nemen vaak toe tijdens zitten of stilstaan.

Holvoeten behandeling – steunzolen voor holvoeten

Om een holvoet zo effectief mogelijk te behandelen is het noodzakelijk om de voet in een rechte stand te krijgen, drukpunten in de voet te ontlasten en de stabiliteit van de voet te verbeteren. Dit begint met het dragen van steunzolen voor holvoeten. De steunzolen verdelen het lichaamsgewicht over de gehele voet, verminderen de pijnklachten en corrigeren de afwijkende stand van de voeten. Het vermoeide gevoel in de voeten zal snel afnemen.

Ook het dragen van schoenen met een goede pasvorm helpt enorm. Holvoeten passen het best in een brede en diepe schoen. De wreef en de bal van de voet mogen niet afknellen. Een goede hakhoogte helpt bij het verdelen van het lichaamsgewicht op de voeten. Een orthopedische operatie is gelukkig zelden noodzakelijk.

Wil jij je holvoet effectief behandelen en met steunzolen jouw klachten verlichten of verhelpen? Bekijk dan hier onze oplossingen en kies wat het beste bij jou past.

Tot slot

Heb jij klachten aan of door jouw voeten, maar komen de klachten niet overeen met bovenstaande oorzaken & symptomen? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met alle voetproblemen voor meer informatie. Wellicht staat jouw probleem daar wel tussen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Invalid Email
Invalid Number