Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis       Gratis verzending vanaf € 40,-       Geverifieerd door WebwinkelKeur

Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis       Gratis verzending vanaf € 40,-

Geverifieerd door WebwinkelKeur

Lees hier de oorzaken, tips en oplossingen bij kalknagels

Ongeveer twee derde van alle Nederlands heeft in zijn of haar leven wel eens te maken met kalknagels. Kalknagels hebben eigenlijk helemaal niets met kalk te maken. Kalknagels noemen we met een ander woord ook wel eens schimmelnagels en dat is eigenlijk een betere benaming.

Een kalknagel ontstaat wanneer een nagel geïnfecteerd raakt met een schimmelinfectie. Door de schimmelinfectie gaan de nagels er kalkachtig uit zien. De nagel wordt dikker, doffer en vergeeld. Naast deze ongewenste uitstraling kunnen kalknagels erg pijnlijk zijn. Iedereen heeft het liefst mooie, gezonde voeten dus genoeg redenen om wat aan deze schimmelinfectie te doen!

Behandel kalknagels snel

We willen even benadrukken dat het belangrijk is om een kalknagel snel te behandelen. De schimmelinfectie zal zich steeds verder uitbreiden en hoe eerder je een behandeling begint des te beter het effect zal zijn. Wanneer je lang wacht met het behandelen van een kalknagel wordt niet alleen de nagel slechter en pijnlijker, maar vergroot je ook de kans om andere mensen te besmetten. We geven je graag tips en uitleg over kalknagels, hoe je kalknagels kunt herkennen en hoe je ze zelf kunt behandelen.

De aandoening kalknagels noemen we met een moeilijk woord Onychomycosis en is een schimmelinfectie die de vingernagels of teennagels aantast. Iedereen heeft onschuldige schimmels op de huid. Deze schimmels gedijen het beste op vochtige, warme plekken en voelen zich dan ook prima thuis op onze voeten. Je hebt een infectie wanneer deze schimmels de huid of nagel binnendringen. Schimmelinfecties ontwikkelen zich in de loop van tijd, dus elk verschil in de manier waarop uw nagel eruit ziet of aanvoelt, kan in het begin erg lastig zijn om op te merken.

Oorzaken van kalknagels

Schimmelnagelinfecties kunnen ontstaan door de begroeiing van schimmels in, onder of op de nagel. De schimmels voelen zich helemaal thuis op warme en vochtige plekken, dat maakt onze voeten een perfect doelwit. De warme en vochtige omgeving kan ervoor zorgen dat ze van nature overbevolkt raken. Dezelfde schimmels die jeuk, voetschimmel en ringworm veroorzaken, kunnen nagelinfecties veroorzaken.

Schimmels die al in of op je lichaam aanwezig zijn, kunnen schimmelnagelinfecties veroorzaken. Als u in contact bent gekomen met iemand anders die een schimmelinfectie heeft, kan deze zich naar u hebben verspreid.

Als u een manicure of een pedicure krijgt in een nagelsalon, moet u vragen hoe zij het gereedschap desinfecteren en hoe vaak ze dat doen. Hulpmiddelen, zoals nagelvijlen en nagelknippers, kunnen schimmelinfecties van persoon tot persoon verspreiden als ze niet goed worden schoongemaakt.

Kalknagels zijn besmettelijk!

Op plaatsen waar veel mensen op blote voeten loop je gemakkelijk deze schimmels op. Loop daarom altijd op slippers in ruimtes als zwembaden, sauna’s en (sport)douches. Doordat er besmette huidschilfers achterblijven op de natte vloer, kunnen andermans voeten gemakkelijk besmet raken.

Risicofactoren voor kalknagels

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waarom uw teennagels een schimmelinfectie op lopen. Hoewel veel van de oorzaken van een schimmelinfectie aan de teennagel te voorkomen zijn, verhogen sommige risicofactoren de kans om het op te lopen. Je hebt meer kans op een schimmelinfectie:

 • Als je een verzwakt immuunsysteem hebt
 • Als je een nagelblessure hebt
 • Als je te kleine schoenen draagt
 • Als je diabetespatiënt bent
 • Als je ouder bent dan 65 jaar
 • Als je kunstnagels draagt
 • Als je een huidblessure rond de nagel hebt
 • Als je vaak zwemt in een openbaar zwembad
 • Als je je huid niet goed afdroogt na het douchen of zwemmen
 • Als je veelvuldig gesloten schoenen draagt
 • Als je last hebt van zweetvoeten

Schimmelnagelinfecties komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Kinderen hebben zelden last van kalknagels, waar deze aandoening bij oudere veel vaker voorkomt. Helaas vermindert de kwaliteit van je nagels door ouderdom. Heeft iemand in je gezin last van kalknagels? Dan is de kans vergroot dat ook jij een schimmelinfectie oploopt. Ouderen lopen het grootste risico om schimmelinfecties van de nagels te krijgen, omdat ze een slechtere bloedsomloop hebben en hun nagels langzamer groeien en dikker worden naarmate ze ouder worden.

Kenmerken van kalknagels

Een schimmelinfectie van de nagel kan een deel van de nagel, de hele nagel of meerdere nagels aantasten. Zichtbare kenmerken van een schimmelinfectie aan een nagel zijn:

 • witte of gele strepen op de nagel
 • een afbrokkelende hoek of punt van de nagel
 • schilferende witte gebieden op het oppervlak van de nagel
 • het verschijnen van gele vlekken aan de onderkant van de nagel
 • afvallen van de nagel
 • een vervormde nagel die van het nagelbed los raakt
 • een geur afkomstig van de geïnfecteerde nagel
 • een brosse of verdikte nagel

Kalknagels behandelen – dit kun je zelf doen!

Een kalknagel is relatief onschuldig, toch is een behandeling erg belangrijk. De geïnfecteerde schimmelnagel kan ook je andere nagels besmetten. Bovendien zien kalknagels er doorgaans niet erg fraai uit en kunnen naarmate ze verergeren pijnlijk worden. Dan hebben we het nog niet eens over het feit gehad dat je ook andere mensen kunt besmetten. Genoeg redenen om je kalknagels te behandelen dus.

Als je je kalknagels wil gaan behandelen heb je allereerst veel geduld nodig. Het kan maanden duren voordat een schimmelinfectie volledig uit je nagels is gegroeid. Een kalknagel verdwijnt bijna nooit vanzelf. Des te meer reden om direct te beginnen met de infectie te behandelen. Hoe snel de schimmel verdwijnt hangt af van hoe erg de infectie is en hoe lang deze aanwezig is.

Kalknagels in een beginnende en gematigde vorm kunnen prima uitwendig worden bestreden. Bij een kalknagel zit de schimmelinfectie vaak diep in de nagel. Het is dus raadzaam alvorens je begint met de kalknagel behandeling je teennagel te vijlen. Hierdoor kunnen de hulpstoffen beter in de nagels indringen. Er zijn tegenwoordig verschillende producten op de markt om kalknagels te verhelpen zoals spray, oliën en kalknagelpennen.

Aan de hand van gebruikerservaringen en persoonlijke voorkeur is onze keuze gevallen op de kalknagel behandeling van Footlogix. FOOTLOGIX® NAIL TINCTURE SPRAY is een bewezen spray voor het voorkomen en verhelpen van schimmelinfecties aan de nagels. De spray bevat een schimmelwerende stof die verkleuring bestrijdt en schimmels elimineert. De avocado-olie en panthenol herstellen de teennagels en zorgen voor een gezonde glans. De spray is eenvoudig te gebruiken en heeft een hygiënische applicator.

Ook je sokken en schoenen zijn besmet met bacteriën en schimmels. Het is dus noodzakelijk ook deze te desinfecteren. Dit kun je gemakkelijk doen door enkele dagen Voetcare boorzuurschilfers in je schoenen te strooien. De boorzuurschilfers doden bacteriën en schimmels. Tevens helpt dit Voetcare product je af van zweetvoeten!

Footlogix kalknagel behandeling

Footlogix – Kalknagel behandeling

18.00

Voetcare boorzuurschilfers

Voetcare boorzuurschilfers

9.95

Kalknagels kun je beter voorkomen dan genezen

We weten nu dat de behandeling van kalknagels een lang proces kan zijn. Daarom kun je ze ook beter voorkomen dan genezen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan aangezien we in ons dagelijks leven voortdurend met schimmels in aanraking komen die infecties kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er een aantal punten om de risico’s te verkleinen:

 • Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten. Hierdoor blijft de zuurtegraad van de huid intact. Schimmels hebben een hekel aan zure omgevingen
 • Droog je voeten zorgvuldig af, ook tussen de tenen!
 • Draag dagelijks schonen sokken van natuurlijke materialen zoals wol of katoen.
 • Draag goed passende en ventilerende schoenen. Draag dagelijks een ander paar schoenen, zodat ze goed kunnen drogen en strooi er Voetcare boorzuurschilfers in om bacteriën en schimmels te doden
 • Draag slippers in vochtige ruimtes als zwembaden, sauna’s en douches
 • Probeer je weerstand te verhogen en zorg voor een gezonde levensstijl

Wat doe jij tegen kalknagels?

Gebruik jij een van de bovenstaande methodes of heb jij misschien een andere oplossing om kalknagels tegen te gaan? Laat het ons weten, dan kunnen wij onze tips aanvullen of bevestigen!

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht of neem contact met ons op voor een deskundig advies! Heeft dit berichtje geholpen naar wat je zocht? Delen van dit bericht via jouw favoriete social media kanaal wordt zeer op prijs gesteld!

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.
Voetverzorging producten

Bekijk onze oplossingen.

Mooi verzorgde voeten?

2 reacties

 1. Winny van der Capellen op 25 juni 2019 om 12:16

  ik heb alleen kalknagels aan mijn vingers (linkerhand). Wat zou de oorzaak kunnen zijn en wat kan ik er tegen doen?

  • Skystep op 25 juni 2019 om 12:26

   Beste Winny,

   Het krijgen van een kalknagel of schimmelnagel kan verschillende oorzaken hebben. Zo is bijvoorbeeld een beschadigde (vinger)nagel vatbaarder voor infecties. Ook een verminderde weerstand en immuunsysteem kunnen er voor zorgen dat je vatbaarder bent voor deze infecties. In dit artikel vind je hier meer informatie over onder het kopje ‘Risicofactoren voor kalknagels’. Waar het in dit geval precies is aan ligt is voor ons op afstand niet vast te stellen. Ook kalknagels aan je vinger zijn goed te behandelen met de kalknagel behandeling van Footlogix!

Laat een reactie achter

De waardering van www.skystep.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 760 reviews.