Hoe voorkom je kramp in je voet? – 12 tips om voetkramp te verminderen

geplaatst in: Voetproblemen | 0

Kramp in je voet - Hoe voorkom je het?

Kramp in je voet of in je tenen, je hebt er vast wel eens last van gehad. Of ben je wel eens wakker geschrokken van een hevige pijn in je voet of tenen die krom trekken?

Het is erg vervelend en pijnlijk. Daarom geven wij jou tips om kramp in je voet of je tenen te verhelpen en te voorkomen.

Wat is kramp in je voet eigenlijk?

Kramp kun je ervaren in je voet, tenen, benen en meer plekken. In principe zijn krampen, waar je ze dan ook hebt, precies hetzelfde. Een spierkramp is een gelijktijdige samentrekking van alle spiervezels in een bepaalde spier(groep). Voetkramp is dus eigenlijk een samentrekking van de spiervezels in de voet.

Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken als je ergens kramp hebt, maar het kan wel heel vervelend zijn. Meestal duurt een kramp niet langer dan enkele minuten.

Voetkramp

De oorzaken van kramp in je voet

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je kramp kunt krijgen. Zo kun je kramp krijgen als je te lang dezelfde beweging maakt, of wanneer je geen goede schoenen draagt, maar ook voeding kan een belangrijke rol spelen.

Overbelasting van je voet

Als je een langere tijd dezelfde beweging maakt met je voet, kun je last krijgen van voetkramp als je voet tot rust komt. Je kunt hierbij denken aan het maken van een lange wandeling of wanneer je hebt hardgelopen. Maar niet alleen overbelasting kan een oorzaak zijn van kramp in je voet. Ook wanneer je lang hebt stilgestaan of stilgezeten, na een lange vliegreis bijvoorbeeld, kun je last krijgen van voetkramp.

Het dragen van verkeerde schoenen

Schoenen, voor velen een belangrijk onderdeel van de outfit. Je schoenen kunnen een outfit maken of breken, maar helaas kunnen ze ook zorgen voor kramp in je voet. Je kent het vast wel, je ziet het perfecte paar schoenen, je wilt ze per se hebben.

Terwijl je de schoenen past, merk je dat ze eigenlijk net iets te klein zijn. Maar omdat je ze zo mooi vindt, koop je ze toch. Tijdens het lopen op de schoenen, knelt het hier en daar een beetje. En als je er te lang op loopt, kun je pijn krijgen in je voet, waarbij voetkrampen veelvoorkomend zijn. Wist je dat er een spray bestaat, waarmee jij je leren schoenen ruimer kunt maken?

Het kan ook zo zijn dat je schoenen draagt zonder goede ondersteuning, of schoenen die leiden tot andere drukpunten (hoge hakken). Het is dan raadzaam om een goede inlegzool of steunzool te gaan gebruiken. De onderstaande inlegzolen zijn enkel voor wanneer je op zoek bent naar extra ondersteuning in je bestaande schoenen. Heb je last van een voetklacht zoals een platvoet, doorgezakte voorvoet of holvoet? Dan raden we je aan onze keuzehulpen voor steunzolen of inlegzolen te gebruiken.

Daily Comfort Steunzool
Daily Comfort Steunzool (0195)
De Daily comfort Steunzool is de steunzool bij uitstek voor dames en heren met voetproblemen aan de voorvoet. De driekwart steunzool met voorgevormd elastisch, dempend voetbed biedt een goede ondersteuning aan de gehele voorvoet. Dit ontspant en ontlast de voeten en voorvoet optimaal en zal de klachten verlichten en verhelpen! Uitstekend geschikt voor comfortschoenen. De steunzool is voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een zeer goede vochtabsorptie.
12.95Opties selecteren
Steunzool Arch Support
Steunzool Arch Support (0159)
De steunzool arch support is een zeer comfortabele steunzool voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten. Corrigeert de belasting op je voet en zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder dat zorgt voor een goede vochtopname.
24.95Opties selecteren
Steunzool Flexibel Support
Steunzool Flexibel Support (7085)
De Steunzool Flexibel Support biedt een ideale ondersteuning bij platvoeten en doorgezakte voeten, rug- & knieklachten. Zeer comfortabele steunzool voor de gehele voet met een lichte voorvoet ondersteuning, biedt een goede stevige ondersteuning aan de gehele voet waardoor jouw lichaam weer in de juiste houding komt te staan en jouw knie, en rug worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Ter vervanging van het bestaande voetbed in de schoen.
19.95Opties selecteren

De rol van voeding

We weten allemaal wel dat voeding een belangrijke rol speelt in het sterk houden van je lichaam. Krampen kunnen een signaal zijn dat je lichaam te weinig voedingsstoffen heeft kunnen opnemen.

Denk dan vooral aan stoffen als magnesium, kalium en vitamine D. Magnesium wordt vooral gezien als belangrijk mineraal dat krampen kan voorkomen. Daarnaast is te weinig drinken vaak ook een reden om krampen te krijgen.

Hoe kun je kramp in je voet en tenen voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Je kunt voetkrampen heel makkelijk voorkomen, door de volgende tips in acht te nemen.

Tip 1 - Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen

Je hebt net al gelezen dat voeding een belangrijke oorzaak is van voetkramp. Zorg er daarom voor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Let op je eetpatroon en drink voldoende water.

Tip 2 - Beweeg, beweeg en beweeg

Zorg dat je voldoende beweging krijgt. Let er wel op dat je dit niet forceert. Zorg altijd voor een goede warming-up en cooling-down.

Op deze manier zorg je ervoor dat je je spieren goed opwarmt en laat afkoelen, zo verminder je de kans op kramp.

Tip 3 - Draag de juiste schoenen

Te kleine schoenen zijn funest voor kramp in je voeten. Zorg daarom altijd voor schoenen die goed passen, die de juiste ondersteuning en comfort bieden voor jouw voeten.

Tip 4 - Bij een zittend beroep - blijf in beweging

Sta tijdens je werk af en toe eens op, loop een klein rondje, beweeg je voeten even. Zorg er ook voor dat je een goede houding aanneemt, zodat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Je verkleint dan de kans op krampen.

Tip 5 – Voorkom een verkeerde voetstand

Inlegzooltjes kunnen ook helpen bij het voorkomen van voetkramp. Wanneer mensen een verkeerde voetstand hebben, komt er op sommige plekken op de voet enorm veel druk.

Inlegzolen verminderen niet zozeer druk, maar zorgen voor een betere drukverdeling. Hierdoor worden de spieren in de voet op bepaalde punten niet te zwaar belast. Het kan dus zo zijn dat, wanneer je een verkeerde voetstand hebt, je ook last hebt van voetkramp. Welke zooltjes je hierbij nodig hebt, is afhankelijk van welke voetstand je hebt.

Hoe kom je van kramp in je voet of tenen af - 7 tips

Wat doe je als het te laat is en je toch kramp in je voeten of tenen hebt? Mocht je vaak last hebben van krampen, dan kan het raadzaam zijn om langs een podoloog te gaan. Maar probeer eerst eens deze tips.

Tip 1 - Stretchen

Ga met je voet plat op de grond staan, waardoor er een rekbeweging ontstaat. Buig vervolgens lichtjes door de knieën, om de kuit te stretchen en de bloedcirculatie te stimuleren. Blijf dit herhalen tot de kramp minder wordt.

Tip 2 - Ontspan

Laat de spieren weer ontspannen. Dit kun je doen door je voeten te masseren. Je stimuleert de doorbloeding en de spiervezels zullen zich weer ontspannen.

Tip 3 - Warmte

Het kan prettig zijn om een kruik op je voet te leggen of een warm voetenbad te nemen. Hierdoor kunnen de spieren zich weer ontspannen en zal de kramp afnemen.

Je kunt ook ijs op je voet leggen of je voet in een elastisch verband wikkelen.

Tip 4 - Wiebelen

Vaak helpt het al om je tenen op en neer te wiebelen.

Tip 5 - Bewegen

Beweeg je voeten van boven naar beneden en blijf dit herhalen tot je voelt dat de kramp verminderd of weg is.

Tip 6 - Op je tenen

Ga op je tenen staan en vervolgens op je hakken. Blijf deze beweging herhalen.

Tip 7 - Gebruik een handdoek

Wat goed helpt is een handdoek tegen je voetzool leggen. Pak in elke hand een uiteinde van de handdoek vast en trek de handdoek naar je toe. Zorg dat je been gestrekt is tijdens deze oefening.

Vragen of opmerkingen?

Heb jij na het lezen van deze tips nog vragen of opmerkingen? Plaats deze dan onder dit bericht een reactie of benader ons via e-mail. Wij kijken graag of wij je verder kunnen helpen.

Deze informatie delen met jouw netwerk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *