Wil jij ook af van de pijn in je kuit?

Bekijk de oorzaken, klachten en symptomen en wat jij nodig hebt om van je pijnlijke kuiten af te komen.

Pijn in je kuit, het heeft verschillende oorzaken en daardoor ook verschillende oplossingen. Heb jij een kuitblessure, vaak kramp in je kuit of juist een stekende pijn? Het is van belang om eerst de oorzaak te achterhalen van je pijnlijke kuiten voor we de juiste oplossing voor je kunnen vinden.

Alle oplossingen

Basko Stretch-UP Correctiekous / Strassburg Sock
Basko Stretch-UP Correctiekous – Strassburg Sock
De Basko Stretch-UP Correctiekous ofwel Strassburg Sock is een lange sok, die je 's-nachts of tijdens langere periodes van rust draagt. Door de verstelbare bandjes geeft de sok een gecontroleerde rek aan de peesplaat onder de voet en aan de achillespees. De gerekte stand van de voet bevordert het genezingsproces. Veel mensen ervaren zelfs na een paar nachten dat zij minder klachten hebben, echter kan het ook wat langer duren. Voor een optimaal effect moet de sok minimaal 2 maanden ononderbroken gedragen worden. Door het dragen van deze Correctiekous of Strassburg Sock voorkom je 's-ochtends de symptomatische pijnklachten tijdens het opstaan.
34.95Opties selecteren
Hielspoor Gel Hiel Cups met verwisselbare spots
De Hielspoor Gel Hiel Cups met verwisselbare spots zijn de nieuwste innovatie wat betreft hielspoor zooltjes. De zachte gel inleghakken zijn specifiek ontwikkeld voor een actieve behandeling bij hielspoor klachten. Met deze set kun je de druk en belasting die ontstaat op het hielbeen, gemakkelijk naar eigen wens verminderen of opvoeren. De Gel Hiel Cups beschikken namelijk over uitneembare en verwisselbare soft spots. Wanneer de hielklachten het hevigst zijn, gebruik je de hiel cups zonder spot. Naarmate de klachten aan de hiel verminderen en afnemen kun je op een optimale wijze, in fases starten met het opbouwen van druk die ontstaat op het hielbeen tijdens belasting. De hiel cups hebben een antislip werking, hierdoor blijven de hiel cups en de verwisselbare spots prima op zijn plaats in de schoenen tijdens het lopen.De inleghakken zijn gemaakt van een schokabsorberend siliconen materiaal waardoor zij pijn aan de hiel optimaal verlichten. De hiel cups geven een hak verhoging van ongeveer 0,5 cm. Hierdoor is het noodzakelijk altijd beide hiel cups te dragen om beenlengteverschil te voorkomen, tenzij je ze draagt om een beenlengteverschil te compenseren. De hiel cups draag je in de schoenen en plaatst ze onder jouw hak.
39.95Opties selecteren
Hielspoor inlegzolen
Hielspoor inlegzolen
De hielspoor inlegzolen zijn specifiek ontwikkeld voor mensen die op zoek zijn naar steun en demping bij klachten als hielspoor, instabiele enkels, platvoeten en achillespeesklachten. De inlegzolen bevatten een schok- absorber. Dit hielcomponent verlicht direct de pijn onder de hiel en helpt verdere ontstekingen te voorkomen, corrigeert de stand van het hielbeen, ondersteunt de voetboog en zorgt voor stabiliteit. Daardoor zijn deze inlegzolen ook zeer geschikt voor mensen met voeten die naar binnen kantelen.
24.95Opties selecteren
Hielspoor Gel Hiel cups
Hielspoor Gel Hiel Cups – centrale spot
De Hielspoor Gel Hiel Cups zijn inleghakken en zorgen voor pijndemping gemaakt van schokabsorberend siliconen materiaal. De blauwe soft spot is gemaakt van een zachter gel materiaal en verlicht de pijn. Daarnaast geven de Hielspoor Gel Hiel cups een verhoging in de hak van ongeveer 1 cm. Ontworpen om hielpijn, hielspoor, achillespeesklachten en pijn in de kuitspieren te verminderen en te verhelpen. Het elastische siliconen materiaal zorgt voor een schokabsorberende en druk verdelende werking, zowel lopend als staand. De hiel cups vangen de druk op die ontstaat op de enkels, knieën en heupen tijdens het lopen, staan of sporten.
24.95Opties selecteren
Talonette Hielkussens Hard
Talonette Hielkussens Hard (7156)
Talonette Hielkussens hard, bekleed met echt leder en voorzien van een carbosan latex steun. Ter opvulling van de hielpartij en ontlasting bij een pijnlijke hiel of peesaanhechting. Het hielkussen vangt de druk op die ontstaat op de enkel, knie en heup tijdens het lopen, staan of sporten. Verlaagt ook de druk bij kuitklachten en op de achillespees. Het hielstuk verhoogt jouw hak met 1 cm dus ze zijn ook ideaal bij het ontstaan van blaren op jouw hiel. De hielkussens zijn voorzien van een zelfklevende laag dus blijven goed op zijn plaats in de schoen. Door de hardheid zullen de "Talonette Hielkussens Hard" minder soepel aanvoelen dan de "Soft-versie", maar zorgen ze wel voor een beter resultaat. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname.
11.95Opties selecteren
Hielspoor Hielkussens
Hielspoor Hielkussens – Talonette (0602)
De Hielspoor Hielkussens met een hielspoor uitsparing. Een goedkopere, effectieve manier om hielspoor te behandelen! Bekleed met echt leder en voorzien van een dempende carbosan latex voetsteun. Ter opvulling van de hielpartij en ontlasting bij een pijnlijke hiel of peesaanhechting. Het hielkussen vangt de druk op die ontstaat op de enkel, knie en heup tijdens het lopen, staan of sporten. Verlaagt ook de druk bij kuitklachten en op de achillespees. Het hielstuk verhoogt jouw hak met 1 cm dus ze zijn ook ideaal bij het ontstaan van blaren op jouw hiel. De hielkussens zijn voorzien van een zelfklevende laag dus blijven goed op zijn plaats in de schoen. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname.
9.95Opties selecteren
Hielspoor Gel Hiel Cups - lateraal mediale spot
Hielspoor Gel Hiel Cups – lateraal/mediale spot
Hielspoor Gel Hiel Cups zijn inleghakken en zorgen voor pijndemping gemaakt van schokabsorberend siliconen materiaal. De blauwe soft spot is gemaakt van een zachter gel materiaal en verlicht de pijn. Daarnaast geven de hiel cups een hak verhoging van ongeveer 1 cm. Ontworpen om zijdelingse hielpijn en hielspoor, achillespeesklachten en pijn in de kuitspieren te verminderen en te verhelpen. Het elastische siliconen materiaal zorgt voor een schokabsorberende en druk verdelende werking, zowel lopend als staand. De hiel cups vangen de druk op die ontstaat op de enkels, knieën en heupen tijdens het lopen, staan of sporten.
24.95Opties selecteren
Talonette Hielkussens soft
Talonette Hielkussens – Soft (0601)
Talonette Hielkussens soft bekleed met echt leder en voorzien van een carbosan latex steun. Ter opvulling van de hielpartij en ontlasting bij een pijnlijke hiel of peesaanhechting. Het hielkussen vangt de druk op die ontstaat op de enkel, knie en heup tijdens het lopen, staan of sporten. Verlaagt ook de druk bij kuitklachten en op de achillespees. Het hielstuk verhoogt je hak met 1 cm dus ze zijn ook ideaal bij het ontstaan van blaren op uw hiel. De hielkussens zijn voorzien van een zelfklevende laag dus blijven goed op zijn plaats in de schoen. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname.
9.95Opties selecteren
Steunzool Arch en Forefoot Support Dames
Steunzool Arch en Forefoot Support Dames (0170)
De Steunzool Arch en Forefoot Support Dames voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten, doorgezakte voeten en voorvoeten. Corrigeert de belasting op de voet en zet je lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. De extra ondersteuning aan de voorvoet verlaagt de druk op de voorvoet. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Door zijn smalle pasvorm ideaal in damesschoenen.
24.95Opties selecteren
Steunzool Arch Support
Steunzool Arch Support (0159)
De steunzool arch support is een zeer comfortabele steunzool voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten. Corrigeert de belasting op je voet en zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder dat zorgt voor een goede vochtopname.
24.95Opties selecteren

Pijn in je kuit door een (kuit)blessure

Het komt vaak voor dat je een (kuit)blessure hebt wanneer je last hebt van pijnlijke kuiten. De meest voorkomende blessures zijn de achillespeesblessure, zweepslag, een verrekte kuitspier en kramp in je kuit.

Achillespeesblessure

De achillespees is een pees van de kuitspier. Deze blessure ontstaat als gevolg van te veel rek op de achillespees. Deze overrekking ontstaat wanneer de kuitspier te kort is. Je kuitspier is te kort wanneer je voet te veel naar binnen (pronatie) of te veel naar buiten (supinatie) uitzakt tijdens het belasten. Dit veroorzaakt uiteindelijk de pijn in je kuit.

De achillespeesblessure komt vooral bij sporters voor. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van pronatie of supinatie tijdens het hardlopen. Zorg dan ook altijd voor goede demping en een goede ondersteuning van je voeten.

Zweepslag

De meest voorkomende blessure aan de kuit. Bij zweepslag is een gedeelte van je kuitspier ingescheurd, wanneer dit gebeurd ervaar je enorm veel pijn en zal je met moeite door kunnen lopen/rennen. Je kuitspier aanspannen is bijna niet mogelijk. Je kunt direct een bloeduitstorting zien, maar deze kan ook later pas zichtbaar worden.

Kramp in je kuit en stijve kuiten kunnen indicatie geven dat je je kuiten teveel belast. Neem je geen rust? Dan kan zweepslag ontstaan.

Probeer bij deze blessure zo snel mogelijk te stoppen met je activiteit en koel je kuit met ijs. Daarna is voldoende rust van belang. Wij raden je aan om eerst naar je arts of fysiotherapeut te gaan om in te laten schatten welke behandeling de juiste is. Vaak onder begeleiding van de fysiotherapeut zullen uiteindelijk de uiteinden van de gescheurde spierweefsels in staat zijn om weer aan elkaar te groeien. Wanneer je weer gaat beginnen met lopen en wandelen, is het verstandig om een verharde hakverhoging te gebruiken. Hiermee zorg je voor minder rek op je kuitspier, wat de pijnklachten zal verminderen.

Verrekte kuitspier

Bij een verrekte kuitspier heb je een beschadiging opgelopen aan je kuitspier. Deze beschadiging is minder ernstig dan bij een zweepslag. Deze kuitblessure zal vooral pijn opleveren in de gehele kuitspier en vooral tijdens inspanning. Daarnaast is er geen bloeduitstorting of zwelling zichtbaar.

Ook bij deze blessure is rust de beste oplossing. Waarschijnlijk kun je na een week of 3 à 4 je training weer oppakken.

Kramp in je kuit

Kramp in je kuit ontstaat voornamelijk tijdens of na het sporten of andere intensieve bezigheden. Je kunt deze klachten ervaren doordat je kuitspieren overstrekken tijdens het hardlopen of juist omdat je zweet en niet genoeg drinkt. Overbelasting en vochtgebrek, al dan niet in combinatie met elkaar, kunnen zorgen voor kramp in je kuit.

Om de kramp te verlichten, kun je je kuit masseren, meer vocht tot je nemen en zorgen dat je de kuitspier in een ontspannen toestand brengt. Dit doe je door je knie te buigen, je voet naar je toe te trekken en tegelijkertijd je kuit los te schudden met je hand.

De kuitblessure, voorkomen en genezen

Ben jij gevoelig voor blessures of heb jij al eerder last gehad van een kuitblessure? Wij geven je graag korte tips om deze te voorkomen. Wil jij je meer verdiepen? Lees dan ons artikel over het voorkomen en genezen van een kuitblessure.

Klachten & symptomen

 • Pijn in de gehele kuitspier, al dan niet bij inspanning (verrekte kuitspier/achillespeesblessure)
 • Plotselinge pijnscheut tijdens inspanning (zweepslag)
 • Bloeduitstorting (zweepslag)
 • Trekkende pijn in de kuit (kramp)

Oefeningen - rek je kuitspier

Het rekken en strekken van de kuitspier is belangrijk tijdens de warming up en de cooling down. Rek hierbij je grote kuitspier en je kleine kuitspier. Het kan handig zijn om hierbij wat steun van bijvoorbeeld een muur te zoeken.

Rek iedere kuit een aantal keer door je benen iedere 5 tellen af te wisselen.

Rekken en strekken van de kuitspieren

Behandeling van een pijnlijke kuit

In eerste instantie is het belangrijk om rust te nemen. De periode van rust is verschillend per blessure, het is daarom altijd verstandig om een arts of fysiotherapeut mee te laten denken.

Heb je de blessure opgelopen door scheefstand van je voeten of niet de juiste demping in je sportschoenen? Dan is het verstandig om hier een passende oplossing voor te gebruiken. Denk hierbij aan zachte of harde hielkussens en goed ondersteunende zooltjes.

Kuitblessure voorkomen

 • Neem bij kramp en stijve kuiten op tijd rust
 • Neem na een blessure voldoende rust, begin niet te snel met sporten
 • Rek en strek je kuitspieren tijdens een warming up
 • Rek en strek je kuitspieren tijdens je cooling down
 • Zorg voor voldoende demping in je sportschoenen
 • Gebruik in je schoenen een hakverhoging
 • Corrigeer de stand van je voeten wanneer ze teveel naar binnen/buiten uitzakken
 • Draag tijdens het sporten compressiekousen om het trillen in je onderbeen te verminderen

Wil jij geen last meer van pijn in je kuit?
Bekijk dan hier onze oplossingen en kies wat het beste bij jou past.

Tot slot

Heb jij klachten aan of door jouw voeten, maar komen de klachten niet overeen met bovenstaande oorzaken & symptomen? Bekijk dan eens onze overzichtspagina over alle voetproblemen en steunzolen voor meer informatie. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Invalid Email
Invalid Number