Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis       Gratis verzending vanaf € 40,-       Geverifieerd door WebwinkelKeur

Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis       Gratis verzending vanaf € 40,-

Geverifieerd door WebwinkelKeur

Top 6 meest voorkomende teenklachten

Gevoelige en pijnlijke tenen. De 6 meest voorkomende teenklachten uitgelegd

Je tenen zijn enorm belangrijk tijdens het lopen, zij zorgen voor het evenwicht. Tijdens het afzetten steun je dus op je tenen. Met 2 voeten, 5 tenen en 14 teenkootjes per voet kun je je voorstellen dat wanneer iets mis is, je vervelende klachten kunt hebben. De 6 meest voorkomende teenklachten uitgelegd.

Standsafwijking grote teen (Hallux Valgus)

De Hallux Valgus, het scheefgroeien van de grote teen is een veelvoorkomende voetklacht. Op het gewricht van de grote teen ontstaat vaak een knobbel en lijkt naar buiten gericht te staan. Deze knobbel kan geïrriteerd raken wanneer er te veel druk of wrijving ontstaat. Vaak is de oorzaak van een Hallux Valgus erfelijk bepaald of een gevolg van een doorgezakte voet. In veel gevallen wordt het ook veroorzaakt door het dragen van te kleine schoenen, voornamelijk door schoenen met hoge hakken. Pijn is de meest voorkomende klacht. Het komt geregeld voor dat er een huidirritatie ontstaat ten hoogte van de uitstekende knobbel en kan leiden tot een vervelende ontsteking. Een Hallux Valgus hoeft niet altijd behandeld te worden, goede schoenen en een Hallux Valgus bescherming kunnen een goede verlichting bieden.

Stijve grote teen (Hallux Rigidus)

De Hallux Rigidus is een verstijving van de grote teen waardoor de grote teen beperkt wordt in haar functie. Een Hallux Rigidus wordt veroorzaakt door slijtage aan het teengewricht. De grote teen staat recht vooruit en is lastig op en neer te bewegen. Lopen gaat moeizaam, omdat de voet niet op een natuurlijke wijze afwikkelt. Pijn treedt vaak zowel tijdens als na belasting op. Artrose, jicht, oude breuken of slijtage van het kraakbeen zijn vaak veroorzakers van een Hallux Rigidus. Herhaalde beschadigingen door sport kunnen een oorzaak zijn van deze voetklacht, turners en voetballers in het bijzonder lopen veel risico. Een speciale behandeling is overbodig wanneer je er weinig last van hebt. Goede schoenen met veel ruimte voor het gewricht en een corrigerende steunzool zullen de klachten aanzienlijk verminderen. In een ernstig geval kan er gekozen worden voor een operatie. Bij deze operatie wordt het gewricht vastgezet of wordt loszittend kraakbeen verwijderd.

Hamertenen en klauwtenen

De meest voorkomende teenklachten zijn, hamertenen of klauwtenen. Ook hier is er weer sprake van een standsafwijking en kan in iedere teen voorkomen. Er is zeker een verschil tussen hamertenen en klauwtenen. Dat verschil is vrij gemakkelijk te herkennen. Een hamerteen kun je herkennen wanneer het eerste gewricht in een teen gebogen is en het tweede gewricht gestrekt is. Bij klauwtenen staan de eerste twee teenkootjes van een teen in een onnatuurlijke hoek ten opzichte van elkaar. De oorzaak van deze voetklacht kan verschillend zijn. Zo kan het liggen aan te kleine schoenen, een te grote tweede teen, reuma of artritis. Zelfs een Hallux Valgus kan hier de veroorzaker van zijn. Door deze aandoening kunnen er pijnlijke drukplekken ontstaan met overmatige eeltvorming. Goede schoenen zijn ook hier van groot belang, kies schoenen met voldoende bewegingsruimte bij de tenen. Een steunzool helpt je de druk op de tenen te verminderen.

Ruiterteen

Bij een ruiterteen groeit de teen over een andere teen heen of er juist onderdoor. Pijnlijke tenen, likdoorns en blaren zijn het gevolg. In de meeste gevallen ontstaan ruitertenen door te kleine schoenen, een Hallux Valgus of door reuma. Een steunzool of teenkussen biedt de juiste oplossing.

Likdoorns

Likdoorns worden vaak ook eksterogen genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. Een likdoorn komt meestal voor op plaatsen waar veel druk en wrijving plaatsvindt, de hiel, de voorvoet en op of tussen de tenen. Door de wrijving en druk ontstaat er meer eelt. Door het dragen van schoenen wordt de eeltplek in de huid gedrukt en daardoor kan lopen erg pijnlijk zijn. Slecht passend schoeisel, overgewicht of een standsafwijking in de tenen zijn meestal de boosdoeners. Een likdoorn kan geen kwaad, maar kan erg vervelend zijn. Likdoorns laat je verwijderen bij een pedicure. De gel producten van Skystep geven een welkome verlichting aan deze voetklacht.

Ingegroeide teennagel

Door het verkeerd knippen of wanneer je teennagel afscheurt, kunnen de nagelhoeken ingroeien. Dit kan leiden tot een vervelende ontsteking. Ingroeiende teennagels zijn erg pijnlijk. De teen voelt vaak dik, rood en warm aan. Een ingegroeide teennagel kun je het beste laten behandelen bij een (medisch) pedicure. Zij zullen eerst de nagelsplinters verwijderen. Daardoor zullen de pijnklachten aanzienlijk verminderen en de ontsteking krijgt de kans om te genezen. Om opnieuw ingroeien te voorkomen wordt er vaak een nagelbeugel op de nagel geplaatst.

Tot slot

Heb je klachten aan of door jouw tenen, maar staan ze niet in dit lijstje en heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht of neem contact met ons op voor een deskundig advies! Heeft deze blog je geholpen naar wat je zocht? Delen van dit bericht via jouw favoriete social media kanaal wordt zeer op prijs gesteld!

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.
Teenklachten - pijnlijke tenen

Last van pijnlijke tenen? Bekijk onze oplossingen.

Last van pijnlijke tenen?

6 reacties

 1. Astrid Poppe op 8 februari 2017 om 15:25

  Ik heb al ruim een half jaar pijn in het rechterpuntje van mijn linker grote teen. Ben al twee keer bij een medisch pedicure geweest maar die kan niets bijzonders ontdekken. Er is geen sprake van een ingegroeide teennagel. Ik draag geen te kleine of knellende schoenen maar loop wel veel. De teen is ooit gebroken geweest bij het eerste kootje.
  Enig idee wat dit zou kunnen zijn?

  • Skystep op 13 februari 2017 om 16:56

   Beste Astrid,

   Om u van een goed advies te kunnen voorzien hebben we wat meer informatie nodig over de klacht(en). We nemen via de mail contact met u op.

   Met vriendelijke groet,

   Klantenservice Skystep

 2. anja op 11 mei 2018 om 16:15

  Ik heb sinds langer dan een maand pijnlijke linker 2e (is langer dan dikke teen), en 3e teen tijdens en ook na het lopen, de nagels zien blauw, ik heb hetzelfde merk van sportschoenen als vroeger, en aan de rechtervoet heb ik niet het probleem. Het enige verschil met vroeger is dat ik mijn loopschoenen volgens test in een speciaalzaak, een halve maat groter moest nemen omdat ze nog zwellen tijdens het lopen. Kan ik een zooltje of derg. gebruiken waardoor mijn positie in de loop-of wandelschoen steeds juist blijft? Groetjes van sportieve maar pijnlijke vrouw van 49.

  • Skystep op 14 mei 2018 om 08:31

   Beste Anja,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Het komt geregeld voor dat de tweede teen langer is dan de eerste teen. Het is eigenlijk niet de teen die korter is, maar het eerste middenvoetsbeentje is korter dan de tweede. Je voeten wikkelen normaal gesproken af over de grote teen. Deze teen is daar ook voor bedoeld en heeft hier ook de kracht voor. Wanneer je tweede teen langer is dan je eerste teen (grote teen), wordt dit bemoeilijkt. Door de afwijking in de natuurlijke afwikkeling van de voet ontstaat er meer belasting op de tweede teen, het gewricht en het middenvoetsbeentje. Dit zou kunnen leiden tot pijnklachten.

   Soms neemt je tweede teen een klauwende positie aan. Deze standsafwijking zorgt voor drukproblemen die kunnen leiden tot overtollig eelt, likdoorns en overbelasting van de teengewrichten. Deze klauwende positie zou ook de veroorzaker kunnen zijn van de blauwe teennagels. Tijdens de afwikkeling van je voet komt er extra druk te staan op de nagel. Je kunt dit oplossen door de teennagels regelmatig te knippen en ze kort te houden. Er bestaan technieken om je schoenen op een bepaalde wijze te strikken, waardoor je op verschillende plaatsen druk kunt wegnemen. Als je je veters niet goed strikt, kunnen je voeten schuiven in de schoenen.

   Behandeling en tips:
   – Maak gebruik van hardloop sportzooltjes met een goede demping, drukverdeling en stabiliteit om de voetstand en de pasvorm van de schoenen te verbeteren. Op verzoek kunnen wij deze zooltjes voorzien van een lichte voorvoet-ondersteuning, deze ondersteuning werkt ontlastend voor je voorvoet en tenen.

 3. Pim op 8 augustus 2018 om 09:37

  Dankjewel voor dit artikel over gevoelige en pijnlijke tenen. Gelukkig heb ik nog geen reuma of jicht want met gezwollen voeten is het moeilijk om passende schoenen te vinden. Je schrijft dat steunzolen kunnen helpen bij afwijkende teenstanden. Ik heb een hamerteen, maar tot nu toe niet veel last. Is het dan toch handig om steunzolen aan te schaffen voor het geval dat?

  • Skystep op 8 augustus 2018 om 10:24

   Beste Pim,

   Bedankt voor je bericht. Het is in eerste instantie belangrijk om de oorzaak van die hamerteen te achterhalen. Een hamerteen komt vaak voor bij mensen met een holvoet. Daarnaast is het mogelijk dat een Hallux Valgus de veroorzaker kan zijn. Het kan ook liggen aan het dragen van te kleine schoenen, een te grote tweede teen, reuma of artritis. Zonder de oorzaak te weten is een goed advies geven lastig, omdat niet voor elke voetklacht dezelfde steunzolen of oplossingen geschikt zijn.

   Als de oorzaak duidelijk is voor je, kun je de keuze maken om preventief steunzolen te gaan dragen om verergering te voorkomen. Goede steunzolen helpen je om de druk op je tenen te ontlasten en te verminderen. Zoals bij de meeste teenklachten, zijn goede schoenen van groot belang. Je tenen moeten voldoende ruimte hebben om te bewegen. Om een hamerteen te behandelen kun je ook kiezen voor een teenkussen of gelbuis.

   Met vriendelijke groet,

   Matthijs
   Klantenservice Skystep

Laat een reactie achter

De waardering van www.skystep.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 760 reviews.