Voetschimmel behandelen – alles over schimmelinfecties op je voeten

geplaatst in: Voetverzorging | 0

Voetschimmel en zwemmerseczeem behandelen

Lees hier de oorzaken, tips en oplossingen bij voetschimmel en zwemmerseczeem

Wat te doen bij voetschimmel?

Een samenvattend overzicht over voetschimmel. Voor de uitgebreide informatie scroll je ietsje verder naar beneden!

Wat is voetschimmel?

Wat is voetschimmel

Voetschimmel is een huidinfectie aan de voet veroorzaakt door schimmels en wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. De medische term voor voetschimmel is Tinea Pedis (Tinea = schimmel, Pedis = voet).

De oorzaken van voetschimmel

Oorzaken van voetschimmel

Schimmels zijn overal aanwezig, daar valt helaas niet aan te ontkomen. Voetschimmel ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijk huid te infecteren. Pas als de schimmel de huid binnendringt en zich uitbreidt, heb je een schimmelinfectie. Meer oorzaken lees je verder in het artikel hier onder..

Is voetschimmel besmettelijk?

Is voetschimmel besmettelijk

Voetschimmel oftewel zwemmerseczeem is erg besmettelijk. In de meeste gevallen is de schimmel afkomstig van iemand in uw omgeving die een (onbewust) schimmelinfectie heeft.

Kenmerken van voetschimmel

Kenmerken van voetschimmel

Wanneer we de kenmerken van voetschimmel en zwemmerseczeem gaan benoemen, kunnen we deze verdelen in 4 soorten: grijs/witte huidschilfers, jeukende blaasjes en vochtige plekken, roodheid met schilfering en schimmelnagels.

Voetschimmel behandelen

Voetschimmel behandelen

Je kunt een schimmelinfectie op 2 verschillende manieren behandelen, namelijk met een inwendige behandeling en met een uitwendige behandeling. Doorgaans wordt de uitwendige behandeling geadviseerd. Lees in dit artikel hoe je in drie stappen zo snel mogelijk van je voetschimmel afkomt!

Tips om voetschimmel te voorkomen

Tips om voetschimmel te voorkomen

Is de voetschimmel eindelijk verdwenen? Gelukkig maar, dat wil je natuurlijk graag zo houden! Mensen in uw omgeving kunnen er natuurlijk (soms onbewust) nog steeds last van hebben. De kans op een nieuwe besmetting is dus nog steeds aanwezig. Daarom adviseren wij uw voeten enige tijd 2-maal daags in te smeren met een mousse die bescherming biedt na schimmelinfecties. Dat is Footlogix Rough Skin formula.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een huidinfectie aan de voet veroorzaakt door schimmels en wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. De medische term voor voetschimmel is Tinea Pedis (Tinea = schimmel, Pedis = voet). De schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan met een ontstekingsreactie als gevolg. Hierdoor ontstaat een afwijking aan de huid en dat kan gepaard gaan met schilfers en kloven tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan voetranden zichtbaar zijn. Ook kunnen je teennagels aangetast zijn door schimmels, dat noemen we dan schimmelnagels.

In de volksmond noemen we voetschimmel ook wel zwemmerseczeem. Door deze benaming lijkt het misschien alsof je voetschimmel alleen oploopt door te zwemmen. Zwemmen is zeker een risicofactor, maar er zijn meerdere risico’s en factoren die kunnen leiden tot een schimmelinfectie aan de voeten.

Voetschimmel is een veelvoorkomende voetklacht. Zo’n 10% van de bevolking leidt aan deze voetenkwaal, bij volwassen ligt dat percentage zelfs op 20%. Diabetespatiënten lopen een groter risico. Diabetici hebben vaak last van een verslechterde bloedsomloop en een verminderd gevoel in handen en voeten. De verslechterde doorbloeding vergroot de kans op schimmelinfecties.

Inhoudsopgave: 

 • De oorzaken van voetschimmel
 • Is voetschimmel besmettelijk?
 • Kernmerken van voetschimmel
 • Voetschimmel behandelen
 • Tips om voetschimmel te voorkomen
 • Wat doen jullie tegen voetschimmel

De oorzaken van voetschimmel

We komen allemaal in aanraking met schimmels. Schimmels zijn overal aanwezig, daar valt helaas niet aan te ontkomen. Voetschimmel ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijk huid te infecteren. Pas als de schimmel de huid binnendringt en zich uitbreidt, heb je een schimmelinfectie. Deze schimmels noemen we met een moeilijk woord “Dermatofyten”. Onze voeten hebben dikke (vaak vereelte) hoornlagen. Dit zijn de bovenste lagen huid op de voet, die bestaan uit huidcellen die afschilferen. Voetschimmel voedt zich met deze huidschilfers. Bacteriën en schimmels gedijen het best in een warme en vochtige omgeving. Aangezien onze voeten het grootste gedeelte van de dag zitten opgesloten in (vaak vochtige) sokken en schoenen maakt ze dat uitermate geschikt als voedings- en uitbreidingsbron.

Normaal gesproken biedt de huid bescherming tegen schimmelinfecties. Helaas werkt deze bescherming soms wat minder goed, waardoor de schimmels gemakkelijk de huid kunnen binnendringen. De bescherming kan afnemen wanneer:

 • de huid geïrriteerd of beschadigd is
 • de huid week is geworden door vocht en warmte
 • de huid (te) vaak gewassen wordt met zeep met een hoge PH-waarde

De mogelijke oorzaken van voetschimmel op een rijtje:

 • Voetschimmel is besmettelijk en makkelijk overdraagbaar. Besmetting komt vaak voor in openbare gelegenheden zoals zwembadvloeren, douches en sauna’s. Mensen lopen hier vaak op blote voeten en kunnen zo schimmels gemakkelijk verspreiden. Draag dus altijd badslippers in deze ruimtes.
 • Zweetvoeten en slecht ventilerende schoenen en sokken kunnen voetschimmel in de hand werken. Schimmels gedijen optimaal een warme en vochtige omgeving. Gebruik dus bij voorkeur leren schoenen en sokken gemaakt van katoen.
 • Heb je last van een (extreem) droge huid, kloven of wondjes op je voeten of tussen de tenen? Voetschimmel nestelt zich graag op deze plekken. Uw voeten dagelijks verzorgen helpt!
 • Als u een pedicure krijgt, moet u vragen of zij het gereedschap desinfecteren en hoe vaak ze dat doen. Hulpmiddelen, zoals voetvijlen en eeltraspen, kunnen schimmelinfecties van persoon tot persoon verspreiden als ze niet goed worden schoongemaakt.
 • Als je een verzwakte weerstand of een verzwakt immuunsysteem hebt neemt de kans op schimmelinfecties en voetschimmel toe.
 • Diabetici lopen een verhoogd risico op schimmelinfecties.
 • Andere oorzaken kunnen zijn; vaak zwemmen in een openbaar zwembad en je voeten niet goed afdrogen na het douchen of zwemmen.

Is voetschimmel besmettelijk?

Voetschimmel oftewel zwemmerseczeem is erg besmettelijk. In de meeste gevallen is de schimmel afkomstig van iemand in uw omgeving die een schimmelinfectie heeft. De schimmels bevinden zich in huidschilfers. Deze huidschilfers laten los van je huid en belanden zo op vloeren van bijvoorbeeld douches, zwembaden en sportruimtes. Wanneer deze huidschilfers in contact komen met jouw huid kun je een besmetting oplopen die kan leiden tot een schimmelinfectie. Het dragen van badslippers in deze ruimtes kan dus in de meeste gevallen een infectie voorkomen. Ook het goed af drogen van je voeten en tenen is heel belangrijk. De meeste schimmels worden van mens tot mens overgedragen en noemen we met een moeilijk woord dermatofyten. Sommige schimmels kunnen alleen worden overgedragen van dier op mens.

Kenmerken van voetschimmel en zwemmerseczeem

Wanneer we de kenmerken van voetschimmel en zwemmerseczeem gaan benoemen, kunnen we deze verdelen in 4 soorten. Deze 4 soorten kunnen ook in combinatie met elkaar voorkomen:

 • Grijs-witte huidschilfertjes tussen de tenen, soms gecombineerd met (pijnlijke en jeukende) kloofjes. Je vind dit vaak tussen de 4e en 5e In deze vaak vochtige huidschilfers groeien bacteriën optimaal, hierdoor kunnen je voeten gaan stinken.
 • Jeukende blaasjes en vochtige plekken. De plek waar de schimmel begint is vaak vochtig en wit van kleur. Soms ontstaan er blaasjes. Uit deze blaasjes kan helder vocht komen, maar krijgen later een witgele verkleuring. De blaasjes onder je voet gaan vaak gepaard met jeuk en soms met een branderig gevoel. Uiteindelijk drogen deze blaasjes in en worden ze bruin van kleur.
 • Roodheid met schilfering van grote delen van de voetzool en voetranden. De huid onder de schilfers kan rood en pijnlijk zijn.
 • Ook kunnen je teennagels aangetast zijn door schimmels, dat noemen we dan kalknagels of schimmelnagels. De nagel wordt dikker, doffer en/of vergeeld.

Voetschimmel behandelen in slechts 3 stappen

Je kunt een schimmelinfectie op 2 verschillende manieren behandelen, namelijk met een inwendige behandeling en met een uitwendige behandeling.

Een inwendige behandeling bestaat uit antischimmel tabletten. Deze tabletten krijg je alleen op doktersrecept en bij zeer ernstige klachten. Een inwendige behandeling van voetschimmel is op den duur effectief, maar er kleven veel nadelen aan. Antischimmeltabletten zijn zware medicijnen. U mag de tabletten bijvoorbeeld niet slikken wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft, de anticonceptiepil wordt minder betrouwbaar, de tabletten kunnen de werking van andere medicijnen versterken (bijvoorbeeld antidepressiva, bloedverdunners en bepaalde hartmedicijnen), sommige cholesteroltabletten mag u niet in combinatie met antischimmel tabletten slikken en antischimmel tabletten kunnen leiden tot leverproblemen zoals geelzucht.

Gelukkig is de schimmelinfectie bij voetschimmel meestal oppervlakkig en kunnen ze geen kwaad. Deze schimmelinfecties kunt u gemakkelijk zelf behandelen met een uitwendige behandeling. De uitwendige behandeling van voetschimmel bestaat dan uit een antischimmel mousse of -crème en een schimmeldodend poeder.

Zo behandel je effectief voetschimmel:

Stap 1: neem een voetenbad

Een goed voetenbad werkt hydraterend, reinigend. Het verzacht en herstelt de huid. Wij adviseren je daarom ook om minimaal 1 a 2 keer in de week een voetenbad te nemen. Was dagelijks je voeten en gebruik niet te veel zeep. Zeep tast de zuurgraad van de huid aan. Het voetenbad van Footlogix is pH-neutraal en heeft anti bacteriële eigenschappen. De formule helpt bij het herstel en de behandeling van schimmelinfecties. Droog je voeten na het voetenbad goed af, ook tussen de tenen.

Footlogix Foot Soak
Footlogix Foot Soak
Footlogix Foot Soak is een zacht en hydraterend, reinigend voetbad. Het voetbad maakt eelt zacht en herstelt de huid. Footlogix Foot Soak is Ph-neutraal en heeft antibacteriële eigenschappen. Transformeer je voeten van droog en gebarsten tot zacht en sensueel met Foot Soak van Footlogix.
20.00In winkelmand
Saicara Foot Bath Energy
Saicara Foot Bath Energy
Saicara Foot bath Energy is een fijn geurend, verlevendigend voetenbad met natuurlijk-mineraliserende zouten en extracten uit rode wijnstokbladeren en kastanje. De veelomvattende natuurlijke olijfolie zorgt voor een intensieve voetverzorging. Geeft verfrissing voor vermoeide en branderige voeten.De bestanddelen van de rode wijnstokbladeren zijn heilzaam voor de bloedvaten. Rode wijnstokbladeren (net als druiven) zijn bijzonder rijk aan flavonoïden, die tot de familie van de polyfenolen behoren. Zware benen, gezwollen enkels, pijn & kriebelingen zullen na een aantal behandelingen met Saicara Foot Bath Energy afnemen.Kastanjes zijn een bron van vitaminen en mineralen. Heel bijzonder aan de kastanjenoot is dat deze vitamine C bevat en wel in grote hoeveelheden. Kastanje-extract heeft een verzachtende werking bij reuma.
7.99In winkelmand

Stap 2: smeer je voeten in met een antischimmel crème

Bij deze stap gaan we onze voeten insmeren met antischimmel mousse Footlogix Peeling Skin Formula. Deze mousse is speciaal ontwikkeld om schimmelinfecties tegen te gaan. De mousse zorgt voor verlichting van jeuk, krassen, roodheid en irritatie op de voeten. Deze formule bevat ureum om de droge huid te hydrateren en clotrimazol ter bestrijding van schimmelinfecties zoals voetschimmel en zwemmerseczeem. Behandel uw schimmelinfectie 2 maal per dag met deze mousse, bij voorkeur ’s-Ochtends en ’s-Avonds voor het beste resultaat.

Het grote voordeel van een mousse is dat het direct door de huid wordt opgenomen en geen vettig laagje achter laat. Een crème moet daarentegen vaak erg lang intrekken. Nu kun je je kousen en schoenen direct aantrekken. De mousse aanbrengen en klaar!

Footlogix Peeling Skin Formula
Footlogix Peeling Skin Formula
Footlogix Peeling Skin Formula gaat schilferige huid op de voetzolen tegen. De mousse bevat een schimmelwerende stof en gaat schimmelinfecties tussen de tenen tegen. De mousse zorgt voor verlichting van jeuk, krassen, roodheid en irritatie op de voeten.
20.00In winkelmand
Saicara Peeling
Saicara Peeling
Saicara Peeling is een zachte crème met natuurlijke peelingstoffen. Ontdoet de huid doeltreffend, maar verantwoord van huidschilfertjes en verhoorning. Deze peelingcrème stimuleert de doorbloeding in de voeten. Melk- en fruitzuren, rijstkiemolie en allantoïne zorgen voor vochtigheid en kalmeren de huid. Limoen-extract heeft een ontstekingsremmend en antibacterieel effect.Alle kenmerken van deze peeling:- Peeling-crème voor een effectieve, zachte behandeling. - Bevrijdt de huid van huidschilfers en verhoorning. - Hydraterend en rustgevend. - Stimuleert de doorbloeding in je voeten. - Ontstekingsremmend en antibacterieel. - Ook ideaal voor ellebogen en handen.
8.50Verder lezen

Stap 3: strooi een schimmeldodend poeder in je sokken en schoenen

Nu zijn we aangekomen bij de laatste stap bij de behandeling van voetschimmel. Het is heel erg belangrijk om de schimmels ook in je schoenen en sokken elimineren. Doe je dat niet, dan loop je het risico om opnieuw een besmetting op te lopen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Om de bacterien en schimmels in je schoenen te verwijderen kun je het beste Voetcare Boorzuurschilfers gebruiken.

Voetcare Boorzuurschilfers

Strooi ongeveer een week elke avond een theelepeltje Voetcare boorzuurschilfers in je schoenen. ‘s-Morgens trek je de schoenen aan met de boorzuurschilfers er nog in. Het poeder start ’s-Avonds direct met het doden van bacteriën en schimmels die zich nestelen in de schoenen. Vervolgens gaat Voetcare de gehele dag verder met het doden van bacteriën die door dagelijkse activiteit zullen ontstaan, ook op de voeten. Een leuke bijkomstigheid is dat naast bovenstaande eigenschappen, Voetcare ook nare geurtjes en stinkvoeten tegen gaat. Een combinatie met anti bacteriële inlegzolen versterken het resultaat.

Tips om voetschimmel te voorkomen

Is de voetschimmel eindelijk verdwenen? Gelukkig maar, dat wil je natuurlijk graag zo houden! Mensen in uw omgeving kunnen er natuurlijk (soms onbewust) nog steeds last van hebben. De kans op een nieuwe besmetting is dus nog steeds aanwezig. Daarom adviseren wij uw voeten enige tijd 2-maal daags in te smeren met een mousse die bescherming biedt na schimmelinfecties. Dat is Footlogix Rough Skin formula. Deze mousse hydrateert de huid en beschermd de pas herstelde huid bij het voorkomen van een nieuwe infectie. In combinatie met  de volgende adviezen verkleint u de kans op nieuwe schimmelinfectie op je voeten:

 • Was dagelijks je voeten en gebruik niet te veel zeep.
 • Droog na het wassen je voeten goed af, ook tussen de tenen.
 • Maak gebruik van voetcare, het verwijdert bacteriën en schimmels in uw schoenen, op uw voeten en helpt tegen stink- en zweetvoeten.
 • Verschoon dagelijks je sokken. Bij hevige voettranspiratie 2 maal per dag.
 • Draag niet elke dag dezelfde schoenen. Schoenen hebben minimaal een dag nodig om te drogen.
 • Draag schoenen en sokken van natuurlijke materialen. Bij voorkeur leren schoenen en sokken van katoen of wol.
 • Doe indien mogelijk, uw schoenen zo vaak mogelijk uit.
 • Draag in kleedkamers, zwembaden, douches etc uw eigen slippers!
Footlogix Rough Skin Formula
Footlogix Rough Skin Formula
Footlogix Rough Skin Formula mousse is geformuleerd om twee veel voorkomende aandoeningen te bestrijden: droogheid en schimmelinfecties. Bevat ureum om de droge huid te hydrateren en clotrimazol ter bestrijding van jeuk, schilfering, scheurtjes, verbranding, roodheid en irritatie geassocieerd met schimmelinfecties.
21.00In winkelmand

Wacht niet langer met de behandeling van je voetschimmel!

Voetschimmel en zwemmerseczeem zijn erg besmettelijk en kunnen heel erg jeuken...

Wat doen jullie tegen voetschimmel?

Wij hopen dat we je met deze voetverzorgingstips goed op weg hebben geholpen, zodat je de voetschimmel op je voeten optimaal kunt behandelen. Wij zijn erg benieuwd naar de manier waarop jij je voeten gezond houdt. Welke tips gebruik jij al of ga jij uitproberen? Of gebruik je misschien een andere manier om van voetschimmel of zwemmerseczeem af te komen?

Heeft deze blog u geholpen naar wat u zocht? Delen van dit bericht via uw favoriete sociale media kanaal wordt zeer op prijs gesteld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *