Leer een likdoorn te herkennen en definitief te verwijderen met deze tips

geplaatst in: Voetproblemen | 2

Voorgoed van je likdoorn af? Leer hem herkennen en te verwijderen met deze tips!

Het rondlopen met een likdoorn is vaak even pijnlijk als ongewenst. Hoewel het verschijnsel niet direct gevaarlijk is, kan het voorkomen ervan veel onaangename momenten besparen. Waar we gewend zijn om nieuwe schoenen te kopen zodra de vorige versleten zijn, gaat dit voor een nieuw paar voeten niet op. Alle reden om zorgvuldig om te springen met het paar dat je gekregen hebt en om dieper in te gaan op het verschijnsel dat in de volksmond ook bekend staat als een ‘eksteroog’. Ben je over een kleine vijf minuten graag op de hoogte van de oorzaken, symptomen en meerdere verrassende antwoorden op de vraag hoe je een likdoorn kunt behandelen? Lees dan snel verder!

De oorzaak van likdoorns

Het ontstaan van eelt op onze voeten is een verschijnsel waar we allemaal mee te maken krijgen. Wanneer een dergelijke eeltplek naar binnen groeit ontwikkelt het benoemde onderwerp zich langzaam. Dit kan op meerdere plekken op je voeten gebeuren. Niet alleen onder je voet bestaat dit risico, maar ook tussen of op je tenen. De cirkelvormige aandoening is vaak niet groter dan luttele millimeters, ook kan de plek een gelige kleur aannemen. Vele likdoorns ontstaan op momenten dat er (te) langdurig druk en wrijving ontstaat op ongebruikelijke plekken. Meer dan eens blijken versleten en knellende schoenen in dit verhaal de boosdoener.   

Waar vrouwen meer van schoenen wisselen hebben zij er over het algemeen eerder last van dan mannen. Echter kunnen likdoorns ook bij je kind voor slapeloze nachten zorgen. Wijkt de stand van je voeten enigszins af? Dan kan ook dit een oorzaak zijn van het probleem. In de laatste plaats kan overgewicht een factor spelen.

Eigenhandig de likdoorn verwijderen

Dankzij de beperkte omvang van de likdoorn ligt enige vorm van onderschatting op de loer. Aangezien de pijn er niet minder om zal zijn, tijd voor een aantal verrassende, potentiële maatregelen;  

Potentiële maatregelen tegen je likdoorn

verwijder likdoorns met behulp van citroen

Citroen

Dit eerste middel is vooral effectief dankzij het zuurgehalte van het sap dat verborgen zit in de gele vrucht. Dit breekt de verharde huid geleidelijk af tot de likdoorn loskomt en plaats gaat maken voor een vervangende zachte huid. Breng het citroensap drie keer per dag aan op de likdoorn en blijf deze methode herhalen tot het resultaat oplevert. Enige vorm van geduld zal hiervoor nodig zijn. 

Ananas

Ook voor deze remedie speelt de specifieke vrucht geen echte rol van betekenis. De schil van de ananas bevat enzymen die de verharde delen rondom de likdoorn wegnemen en de pijn verdoven. Plaats de binnenkant van de schil voor het slapengaan op de plek des onheils en tape deze vervolgens goed vast voor je in slaap valt. Deze tactiek een week lang herhalen zou voldoende moeten zijn om ervoor te zorgen dat de linkdoorn uitzet en gemakkelijk te verwijderen valt. 

verwijder likdoorns met behulp van witte azijn

Witte azijn

Gelijk aan de citroen bezit witte azijn een hoge zuurgraat die ervoor zorgt dat de omvang van de verharde huid rondom de likdoorn afneemt. De antibacteriële eigenschappen waarover witte azijn beschikt zorgen er tevens voor dat eventuele vervelende bijkomende infecties achterwege blijven. Meng voor het gebruik een deel azijn met drie delen water en breng dit vervolgens via een watje of wattenstaafje zorgvuldig aan. Leg een verband aan om alles gedurende de nacht op zijn plek te houden. Herhaal dit wederom meerdere nachten tot het gewenste effect daar is. Exfolieer de huid iedere ochtend bovendien met een vijl om het proces te versnellen. 

verwijder likdoorns met behulp van zoethoutpoeder

Zoethoutpoeder

Dit eeuwenoude middel dateert uit de oude indiaanse geneeskunde. Haar helende eigenschappen maken zoethout tot op de dag van vandaag een praktisch geneesmiddel. Hoe gaat het in zijn werk? Meng om te beginnen een eetlepel zoethoutpoeder met wat mosterdolie tot een dikke massa. Breng deze vervolgens aan op de likdoorn alvorens je er een verband omheen aanlegt. Verwijder dit pas weer de volgende ochtend en was je voet vervolgens grondig met warm water. Herhaal deze techniek een aantal nachten tot de likdoorn naar buiten komt en loslaat.  

Je likdoorn behandelen? Kies je favoriete methode

Maken de behandelde huis-tuin &keukenmiddelen een wat zweverige indruk en zie je het (nog) niet zitten om de likdoorn te laten verwijderen door een pedicure? In dat geval bieden onze gelbuisjes of gel teenspreider uitkomst. Beide varianten voorkomen onnodige wrijving, verlagen direct de eerder ontstane druk, hebben het effect van een likdoornpleister en laten je weer bewegen als Michael Jackson in zijn beste dagen. Heb je aanvullende vragen voor onze specialisten, of ontvang je graag meer informatie over onze producten? Gooi dit vooral voor onze voeten en neem hier contact op.

Smalle gel teenspreider Hallux Valgus

Smalle gel teenspreider Hallux Valgus GL101

9.95

Gel buis teenpolstering Sofy Plant

Gel buis teenpolstering Sofy Plant GL116

12.95

2 Responses

  1. Sarah de Leeuw

    Mijn tante heeft een likdoorn en wil hier graag voor de lente wat aan doen. U raadt dus een voetbehandeling aan? Zijn er echt geen likdoornpleisters die goed werken?

    • Skystep

      Hoe je een likdoorn het beste kunt behandelen hangt af van de oorzaak. Draag je bijvoorbeeld te kleine schoenen, dan kunnen de klachten afnemen door ruimere schoenen te gaan dragen. Door een verkeerde voetstand is het mogelijk dat er op bepaalde plaatsen meer druk onder de voet ontstaat. Steunzolen kunnen dan zorgen voor een betere drukverdeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *