Last van een pijnlijke knie?

Ontdek alles over verschillende knieklachten, de oorzaken, het versterken van je spieren en de behandeling bij pijn in je knie.

Je knieën, twee gewrichten die een scharnierverbinding vormen tussen je onder- en bovenbenen. De meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam, die aan de voorkant beschermd worden door je knieschijven. Je knieën worden dag in, dag uit flink aan het werk gezet door jou. Lopen, gaan zitten, opstaan, bukken, rennen, allemaal bewegingen waarbij jij je knieën gebruikt.

Dat jij last hebt van je knie kan meerdere oorzaken hebben en je kunt hiervan verschillende soorten pijn ervaren. Op deze pagina lees je daar meer over. Daarnaast geven we je stabiliteit- en spieroefeningen om je knieën te versterken en lees je over diverse manieren om deze pijn in je knie te behandelen.

Alle oplossingen

Steunzool Ortho Support dames
Steunzool Ortho Support dames (0155)
De Steunzool Ortho Support dames is een wat smallere dames steunzool en biedt een goede stevige ondersteuning aan de hiel, holte en de voorvoet van jouw voet waardoor hij uitstekend geschikt is voor platvoeten, doorgezakte voorvoeten en hielklachten. De steunzool zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug op een gezonde en verantwoorde manier worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname.
19.95Opties selecteren
Holvoet Support Steunzool
Holvoet Support Steunzool (0145)
De steunzool met teenvrijheid biedt ondersteuning aan de voorvoet, middenvoet en achtervoet. Met de hogere holte- en voorvoet ondersteuning biedt de Holvoet Support Steunzool (0145) de perfecte ondersteuning bij holvoet klachten. De steun zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup-, knie en rugklachten worden voorkomen en ontlast. De holvoet steunzool verdeelt druk gelijkmatig en dat vermindert de spanningen op de spieren. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname.
22.95Opties selecteren
Platvoet Support Steunzool
Platvoet Support Steunzool (0150)
De Platvoet Support Steunzool met mediale holte en voorvoet ondersteuning. Corrigeert een verzakking of verlaging van de voetboog. Doordat jouw voet een verkeerde stand heeft, staat jouw lichaam in een verkeerde houding. Hierdoor kunnen klachten ontstaan aan knie, heup en rug. Door het gebruik van deze steunzool voorkom je niet alleen deze problemen, maar verhelp je ze! Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Door zijn flexibiliteit een ideaal voetbed voor in wandelschoenen en comfortschoenen.
17.95Opties selecteren
Steunzool Overpronatie Support
Steunzool Overpronatie Support (0148)
Een flexibele, stevige steunzool gemaakt van duurzaam kurkmateriaal voor heren. De steunzool overpronatie support biedt een goede ondersteuning aan de holtes van jouw voeten en helpt bij overpronatie. Doordat je voeten op een gezonde en verantwoorde manier worden ondersteunt zullen klachten aan heup, knieën en rug afnemen of zelfs geheel verdwijnen! Het plantaardig gelooid leder zorgt voor een goede vochtabsorptie van het voetvocht.
19.95Opties selecteren
Steunzool Doorgezakte Voet Support
Steunzool Doorgezakte Voet Support (0149)
De steunzool doorgezakte voet support doet zijn naam eer aan! Door zijn optimale ondersteuning aan de voetboog (mediale geleng van de middenvoet) zijn deze steunzolen uitermate geschikt voor doorgezakte voeten. Bij doorgezakte voeten (overpronatie / platvoeten) is een goede ondersteuning onder het voetgewelf een must!. Een duurzame, flexibele steunzool voor heren en dames en geschikt voor schoenen met weinig ruimte bij de tenen. Voeten zijn de fundering van jouw lichaam en door een verkeerde stand van uw voeten kunnen klachten aan knie, rug en heup zijn ontstaan. De Steunzool Doorgezakte Voet Support herstelt de stand van jouw voeten en deze klachten zullen afnemen of zelfs geheel verdwijnen! Het plantaardig gelooide leder zorgt voor een goede vochtabsorptie van het voetvocht.
19.95Opties selecteren
Steunzool Arch en Forefoot Support Dames
Steunzool Arch en Forefoot Support Dames (0170)
De Steunzool Arch en Forefoot Support Dames voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten, doorgezakte voeten en voorvoeten. Corrigeert de belasting op de voet en zet je lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. De extra ondersteuning aan de voorvoet verlaagt de druk op de voorvoet. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Door zijn smalle pasvorm ideaal in damesschoenen.
24.95Opties selecteren
Steunzool Ortho Support Heren
Steunzool Ortho Support Heren (0156)
De Steunzool Ortho Support Heren biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor hij uitstekend geschikt is voor platvoeten en doorgezakte voeten, doorgezakte voorvoeten en spreidvoeten. De steunzool zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug op een gezonde en verantwoorde manier worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname.
19.95Opties selecteren
Steunzool Arch en Forefoot Support Heren
Steunzool Arch en Forefoot Support Heren (0158)
De Steunzool Arch en Forefoot Support heren is een zeer comfortabele steunzool voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten, doorgezakte voeten en doorgezakte voorvoeten. Corrigeert de belasting op de voet en zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. De extra ondersteuning aan de voorvoet verlaagt de druk op de voorvoet. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Door zijn pasvorm ideaal in ieder type schoen!
24.95Opties selecteren
Steunzool Arch Support
Steunzool Arch Support (0159)
De steunzool arch support is een zeer comfortabele steunzool voor de gehele voet, biedt een goede stevige ondersteuning aan de holte van jouw voet waardoor deze zool uitstekend geschikt is voor platvoeten. Corrigeert de belasting op je voet en zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder dat zorgt voor een goede vochtopname.
24.95Opties selecteren
Steunzool Werkschoenen Support
Steunzool Werkschoenen Support (7084)
De Steunzool Werkschoenen Support heeft een goede ondersteuning aan de voetboog (arch) en corrigeert bij overpronatie verlicht druk op de enkels en voeten. Door zijn bredere pasvorm is deze steunzool ideaal voor werkschoenen. De steunzool zet jouw lichaam weer in de juiste houding waardoor heup, knie, en rug worden ontlast. Ook bij zweetvoeten biedt de Steunzool Werkschoenen Support een uitkomst. Door zijn suède bovenkant wordt voetvocht zeer goed geabsorbeerd. De flexibiliteit zorgt voor een goede afwikkeling van de voeten. De ideale oplossing voor mensen met een beroep waarbij veel lopen of staan noodzakelijk is!
24.95Opties selecteren
Steunzool Flexibel Support
Steunzool Flexibel Support (7085)
De Steunzool Flexibel Support biedt een ideale ondersteuning bij platvoeten en doorgezakte voeten, rug- & knieklachten. Zeer comfortabele steunzool voor de gehele voet met een lichte voorvoet ondersteuning, biedt een goede stevige ondersteuning aan de gehele voet waardoor jouw lichaam weer in de juiste houding komt te staan en jouw knie, en rug worden ontlast. Voorzien van plantaardig gelooid leder wat zorgt voor een goede vochtopname. Ter vervanging van het bestaande voetbed in de schoen.
19.95Opties selecteren

De knie - een zeer kwetsbaar lichaamsonderdeel

Een knie is door de bouw en functie een zeer kwetsbaar lichaamsonderdeel. Het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid kan door veel factoren verstoord worden. Wanneer belasting hoger wordt dan de belastbaarheid, kunnen knieklachten ontstaan. Het is dan ook niet vreemd dat jij pijn in je knie ervaart, vooral niet omdat er zoveel verschillende oorzaken voor een pijnlijke knie zijn.

Klachten kunnen ontstaan tijdens het sporten, door je knie te verdraaien, door overbelasting of door een slechte houding. Wanneer je voet bijvoorbeeld naar binnen zakt, draait je onderbeen ook mee. Dit zorgt voor overbelasting aan de binnenbanden van je knie.

Diverse soorten knieklachten

Pijn in je knie bij het buigen

Wanneer jij last hebt van je knie, zal je dit vooral merken bij het buigen van je knie. Hierbij zet je namelijk het gewricht en alle bijbehorende banden, pezen, schijven ed. aan het werk. Wanneer jij je knieën overbelast hebt, ervaar jij pijn in je knie bij het buigen. Een ontsteking of gescheurd kraakbeen zorgen ervoor dat jij altijd pijn aan je knie hebt en niet alleen bij beweging.

Stekende pijn in je knie

Ervaar jij een stekende pijn in je knie? Plotselings pijnscheuten tijdens bewegen of bij de dagelijkse beweging? Laat je knie of beide knieën dan goed onderzoeken door je (huis)arts. Deze pijn kan duiden op knieklachten door diverse oorzaken. Zo zou het om een gescheurde meniscus kunnen gaan, gescheurd kraakbeen of bijvoorbeeld een lopersknie. Met je arts kun jij het beste overleggen welke behandeling passend is.

Sport jij? Dan is het belangrijk om gedoseerd rust te nemen (verlaag de belasting) tot je behandelplan duidelijk is.

Pijn binnenkant knie

Pijn aan de binnenkant van je knie

Heb jij specifiek pijn aan de binnenkant van je knie? Dan kan het goed zijn dat jij door een verkeerde houding je pezen en gewrichten extra belast. Een doorgezakte (voor)voet zorgt ervoor dat je voeten naar binnen staan en het kniegewricht uit balans staat. Om de druk op je knieën op te vangen en de holte van je voeten te ondersteunen, kun jij kiezen voor inlegzooltjes als oplossing voor pijn aan de binnenkant van je knie.

Heb jij naast pijn aan de binnenkant van je knie ook last van een opgezwollen knie, zak je door je knie heen of kun je je knie niet goed buigen? Dan kan het ook zijn dat jij een scheurtje hebt in je binnenste knieband en dat je daardoor de pijn ervaart. Fysiotherapie kan hierbij helpen, soms is een operatie noodzakelijk. Ook hierbij is het verstandig om contact op te nemen met je (huis)arts.

Pijn in je knieschijf

Wanneer jij last hebt van je knieschijf (voorkant knie), kunnen hier diverse oorzaken voor zijn. Zo kun je een verstuiking oplopen aan je knieschijf, maar je knieschijf kan ook uit de kom raken. Hierbij kan fysiotherapie en krachttraining je helpen. Heb jij een fractuur in je knieschijf? Dan zal deze hersteld moeten worden tijdens een knieoperatie.

Last van een krakende knie

Heb jij last van krakende knieën? Dan kunnen wij jou in 99% van de gevallen geruststellen. Zolang jij geen pijn hebt wanneer jij je knieën buigt, is er over het algemeen niets aan de hand. Voel jij bij het kraken ook pijn en stijfheid? Dan kun jij het beste langs je (huis)arts om te kijken waar het kraken en de pijn vandaan komen.

Oorzaken voor een pijnlijke knie

Er zijn diverse oorzaken voor een pijnlijke knie. Zo spelen overbelasting, ontstekingen en ouderdom een grote rol bij de gezondheid van je knieën. Lees hieronder de diverse oorzaken die zorgen voor knieklachten.

Last van een overbelaste knie

Een pijnlijke knie door overbelasting, klachten ontstaan wanneer de belasting op de knie hoger of zwaarder wordt dan de belastbaarheid. Hierbij kun je denken aan overbelasting door bewegen (hardlopen en voetballen), maar ook aan overbelasting door overgewicht.

Heb jij een overbelaste knie door te veel beweging? Probeer dan een tijdje rustig aan te doen en bouw rustig de inspanning weer op. Je kunt hierbij oefeningen doen om jouw knieën te versterken.

Heb jij last van overgewicht en krijg je hierdoor pijn in je knie? Blijf dan wel in beweging (wandelen, fietsen, lichte fitness) en probeer je gewicht te verminderen om van je knieklachten af te komen.

Overbelaste knie

Een ontsteking in je knie

Een ontsteking in je knie kan veroorzaakt worden door reuma, een bacterie en overbelasting. Een ontsteking is te herkennen aan een vochtophoping en voelt vaak warm aan.

De verschillende oorzaken voor deze ontsteking, vragen ook voor verschillende behandelingen. Zo is reuma niet te genezen, maar met pijnstillers en ontstekingsremmers kun je wel de ontsteking tegengaan. Bij en bacteriële infectie krijg je doorgaans een antibiotica kuur om de infectie aan te pakken.

Wanneer jij een ontsteking hebt door overbelasting, dan heb je vaak last van een ontstoken knieslijmbeurs. Dit is het kussentje tussen je pees en bot. Om deze ontsteking te voorkomen is het belangrijk om te letten op je houding. Krijg jij toch een ontsteking? Dan kan dit probleem verholpen worden met een injectie of door het knieslijmbeurs operatief te verwijderen.

Knieklachten voor overpronatie

Je spreekt van overpronatie als de voet overmatig kantelt of kantelt op momenten waarop dit niet gewenst is, bijvoorbeeld aan het eind van je loopbeweging. Deze verkeerde stand van de voeten kan leiden tot knieklachten. Dit omdat je knieën hierdoor een verkeerde beweging maken, ze gaan over corrigeren of ook scheef gaan staan. Een steunzool om de holte van je voet en hielbeen te ondersteunen kunnen overpronatie voorkomen en zullen er uiteindelijk voor zorgen dat je geen pijn in je knie meer hebt.

Ouderdom en slijtage van je knie

Naarmate je ouder wordt, verminderd de kwaliteit van je kraakbeen in je knieën, wat uiteindelijk slijtage veroorzaakt. Dit zorgt er dan ook voor dat veel ouderen last hebben van knieklachten. Dit heeft dan vaak niks te maken met extra overbelasting en andere oorzaken van een pijnlijke knie.

Slijtage in de knie zorgt voor pijnklachten en is lastiger te verhelpen.

Pijn in je knie na het hardlopen

Heb jij na of tijdens het hardlopen last van je knieën? Dan kan het zijn dat jij last hebt van een lopersknie. Je kunt hierbij last van de zijkant van je knie hebben of van de voorkant. Ook hierbij is het niet je knie zelf die ervoor zorgt dat jij last van je knie krijgt, maar wederom ligt het probleem bij de balans van je voeten en benen. Door scheefstand van je voeten, krijg jij uiteindelijk last van je knieën en misschien nog wel meer lichaamsdelen (heupen bijvoorbeeld).

Wat jij kunt doen aan een lopersknie? Neem rust, bekijk of kniebanden je kunnen helpen voor extra support, laat een loopanalyse uitvoeren en ga op zoek naar een oplossing voor de scheefstand van je voeten. In het dagelijks leven kun je voor extra ondersteuning gaan d.m.v. inlegzooltjes in je schoenen. Tijdens het sporten kun je ervoor kiezen om je voetboog extra te ondersteunen met inlegzooltjes speciaal voor het sporten.

Wil jij je knieën versterken? Doe dan deze knie versterkende oefeningen

Als eerst twee algemene tips bij knieklachten, 1 probeer in beweging te blijven, 2 verlicht de druk op je knieën wanneer je beweegt. Zo is fietsen (eventueel op een hometrainer) een mooie manier om het kniegewricht toch enigszins soepel te houden.

Stabiliteit van de knie trainen

Ga op een been staan, buig dit been licht en train hierdoor de stabiliteit van je knie. Wanneer je niet goed kunt blijven staan, kun je altijd lichtjes leunen op een stoel of tafel. Lukt dit al aardig? Probeer het dan eens op een onstabiele ondergrond, zoals een zachte mat.

Knie versterkende oefeningen

De squat

Ga rechtop staan en zet je voeten iets uit elkaar, ongeveer ter breedte van je schouders. Laat je voeten zo’n 20 tot 30 graden naar buiten wijzen. Je gaat nu zakken alsof je gaat zitten op een stoel. Om je balans te houden kun je je armen naar voren houden. Zorg dat je gehele voet op de grond blijft en let op dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Probeer je bovenbenen en de vloer beide in dezelfde lijn te krijgen.

Deze oefening kun je eventueel verzwaren met gewichten, maar probeer eerst eens de uitvoering helemaal onder de knie te krijgen. Iets verandering creëren binnen de spiergroepen die je traint? Zet dan je voeten eens verder uit elkaar.

(Walking) lunges

Sta rechtop, neem met een been een grote stap naar voren en zak rustig door je benen naar beneden. Probeer je bovenlichaam hierbij rechtop te houden en zorg ervoor dat beide benen in een hoek van 90 graden staan. Let op dat je voorste knie niet voorbij je teen komt, je achterste knie mag bijna de grond raken. Kom rustig weer naar boven om meerdere lunges achter elkaar te doen of zet beide voeten weer bij elkaar om walking lunges te doen (hierbij zet je steeds je andere voet naar voren, waardoor je als het ware gaat lopen door iedere keer een nieuwe lunge uit te voeren).

Let er bij de lunges op dat je knie netjes recht blijft staan en niet naar binnen of naar buiten buigt.

Jouw pijnlijke knie (laten) behandelen

Zoals je in dit artikel hebt gelezen is het bij bepaalde klachten verstandig om een (huis)arts te raadplegen voor het specifieke behandelplan. Wanneer jij extra ondersteuning nodig hebt om de druk op je knieën op te vangen tijdens het dagelijks leven of tijdens het sporten? Bekijk dan eens onze oplossingen in de vorm van een inlegzooltje. Je ondersteunt met deze steunzolen de holte van je voet en je hielbeen en verhoogt het dempend vermogen. Dit betekend minder slijtage van het kraakbeen in je knieën en zullen daarnaast je knieklachten verminderen.

Wil jij geen last meer van knieklachten?
Bekijk dan hier onze oplossingen en kies wat het beste bij jou past.

Tot slot

Heb jij klachten aan of door jouw voeten, maar komen de klachten niet overeen met bovenstaande oorzaken & symptomen? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met andere steunzolen en inlegzooltjes. Wellicht dat uw probleem daar wel tussen staat. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Invalid Email
Invalid Number