Voetschimmel van A tot Z. Van de oorzaken en het behandelen tot het voorkomen

Zoals de naam al weggeeft is voetschimmel een huidinfectie aan de voet die ook wel bekend staat als zwemmerseczeem. Een veelvoorkomend probleem waar zeker 10% Nederlanders mee te maken krijgt. Onder volwassenen ligt dit percentage zelfs op 20%.

De schimmels tasten de hoornlaag van de huid op de voet aan met een vervelende ontsteking tot gevolg. Eenmaal opgelopen wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf.

Vandaag helpen we je hierdoor naast de voornaamste oorzaken ook de belangrijkste kenmerken en de effectiefste behandelmethodes te bespreken. Voorkomen is uiteraard nog altijd beter dan genezen, we geven je dan ook meerdere tips om je te behoeden voor deze aandoening.

Waar en hoe ontstaat voetschimmel

Schimmels bevinden zich overal en zijn lang niet allemaal even gevaarlijk. Alleen zij die in staat zijn om de menselijke huid te infecteren vormen het probleem. Deze worden met een moeilijk woord ook wel dermatofyten genoemd.

Eenmaal op de hoornlaag van de voet aanwezig gaat de schimmel zich nestelen en voeden met huidschilfers en andere bacteriën. Hij komt het beste tot zijn recht in een warme en vochtige omgeving. Doordat wij regelmatig met onze voeten in (afgesloten) sokken en schoenen lopen, is dit voor de schimmel een plek om zich te nestelen en snel te ontwikkelen.

Ook in andere vochtige ruimtes waar we graag komen als het zwembad, de sportschool of de sauna, zijn we op ons kwetsbaarst en worden deze schimmels via loslatende huidschilfers snel van voet tot voet doorgegeven.

Onze huid beschermt ons van nature tegen eventuele schimmels die zich op de voet en tussen de tenen willen nestelen. Binnendringen lukt vaak alleen als deze bescherming niet optimaal is. Dit kan voorkomen als:

 • De huid week is dankzij een vochtige omgeving;
 • Je de huid te vaak wast met een zeep die een te hoge PH-waarde heeft;
 • De huid geïrriteerd of beschadigd is.

Je herkent voetschimmel aan de volgende kenmerken

Eenmaal opgelopen valt voetschimmel te herkennen aan één of meerdere van de volgende verschijnselen:

 • De huid ziet rood en er ontstaat schilfering onder een groot deel van de voetzool en aan de voetranden. Ook onder deze schilfers kan de huid rood ogen en geïrriteerd raken;
 • Tussen de tenen worden grijs-witte huidschilfers zichtbaar. Soms gecombineerd met kloofjes die een jeukend gevoel veroorzaken;
 • Jeukende blaasjes en vochtige plekken over de voet(zool). Deze hebben een witgele kleur en kunnen een branderig gevoel veroorzaken;
 • Als de schimmels zich uit weten te breiden, tasten ze mogelijk ook de nagels op je voet aan en ontstaan er kalknagels. Te herkennen aan een gelig, dikker en brokkelig uiterlijk. Deze kalknagels behandelen vraagt weer om een andere aanpak.

Voetschimmel crème als effectieve manier om voetschimmel te behandelen

Er bestaan gelukkig een aantal methodes om weer snel van die vervelende schimmelinfectie af te komen. Met een uitwendige behandeling is het mogelijk om de kwaal in een drietal stappen te verhelpen. Welke hieronder uitgebreider worden toegelicht:

Stap 1: Neem een voetbad

Een voetbad heeft een reinigende, herstellende en hydraterende werking. Ga hier 1 à 2 keer per week, bij voorkeur in de avond, voor zitten en voeg hier een PH neutraal, antibacterieel middel aan toe voor een optimale werking.

Stap 2: Smeer je voeten in met een speciaal ontwikkelde crème

Er bestaan verschillende crèmes die je voetschimmel helpen bestrijden. Zo ook de antischimmel crème van Footlogix. Deze helpt je de overlast van jeuk, irritatie, een rode huid en krassen te beperken. Smeer je voeten tweemaal daags in voor het beste resultaat. Bij voorkeur in de ochtend en avond.

Stap 3: Maak gebruik van een schimmeldodend poeder

Nu er meer dan voldoende aandacht uitgaat naar je voeten zelf is het hoogtijd om ook je materiaal van een goede verzorging te voorzien. Strooi daarom een schimmeldodend poeder in je sokken en schoenen om herhaling te voorkomen. Voetcare bootzuurschilfers stelt op dit gebied nooit teleur.

Voetcare boorzuurschilfers

Voetcare boorzuurschilfers

9.95

Footlogix Foot Soak hydrateert en verzacht

Footlogix Foot Soak

20.00

Footlogix Peeling Skin Formula

Footlogix Peeling Skin Formula

20.00

Tips om voetschimmel te voorkomen

Aanleg, botte pech of een vergrote kans dankzij een verslechterde bloedsomloop (bijvoorbeeld als diabetespatiënt). Het kan er allemaal voor zorgen dat je voetschimmel oploopt. Ben je in de gelukkige positie dat deze aandoening je nog niet getroffen heeft? Wij helpen je graag dit zo te houden. Hierbij een zevental tips die voetschimmel helpen voorkomen:

 • Was je voeten op dagelijkse basis zonder hierbij (teveel) zeep te gebruiken;
 • Droog je voeten altijd goed af met extra aandacht voor de gedeeltes tussen de tenen;
 • Loop niet langer dan 1 dag in dezelfde sokken;
 • Maak gebruik van boorzuurschilfers. Het helpt zweet- en stinkvoeten voorkomen plus schimmels op de voet en rondom de schoen te verwijderen;
 • Wissel je schoenen om de dag af;
 • Kies voor schoenen en sokken die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan sokken van wol en leren schoenen;
 • Doe je schoenen zo veel mogelijk uit;
 • Maak in openbare doucheruimtes gebruik van een eigen paar slippers. Bijvoorbeeld in het zwembad of de sportschool.

Deel ook jouw meest effectieve oplossing

Waar je voeten nog de nodige jaartjes mee moeten, valt een goede verzorging niet te onderschatten. Heb je deze informatie als nuttig ervaren of is het jou op een andere manier gelukt om die vervelende voetschimmel vaarwel te zeggen? Laat het ons vooral weten in de reacties.

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.

2 reacties

 1. Johan op 2 juni 2019 om 15:37

  L.S.

  Ik heb al 60 jaar voetschimmel / kalknagel. Opgelopen in. Militaire dienst. Tot op heden nog steeds last van. Door de jaren heen kapitalen aan besteed niets helpt ondanks lovende reclames. Ja een Pillenkuur met nare bijwerkingen zou helpen, maar wordt door artsen niet echt geadviseerd dit te doen. Nu schijnt er een op basis van LEDS apparatuur te zijn, die d.m.v. een speciale golflengte de schimmels kan doden. Is dat bekend bij iemand?

  • Skystep op 3 juni 2019 om 13:10

   Beste Johan,

   Bedankt voor je bericht!

   Wat vervelend dat je er al zo’n lange tijd van last van hebt. Kalknagels en voetschimmel kunnen dezelfde oorzaak hebben, maar dienen op verschillende wijzes te worden aangepakt. Wij hebben hele goede ervaringen met de voetverzorgingsproducten van Footlogix. Het is en blijft een langdurig proces (zeker een kalknagel), maar door structureel en dagelijks de juiste producten en methoden te gebruiken kun je er vanaf komen. Hier vind je meer informatie over de behandeling van kalknagels: https://www.skystep.nl/kalknagels-behandelen/.

Laat een reactie achter